Hivatalos: előre megtervezheti ezentúl a hosszú hétvégéket

A kormánynak határozatba kell foglalnia minden év január 15-éig, hogy a törvényes ünnepnapokat megelőző vagy azokat követő munkanapok közül melyeket nyilvánítja munkaszüneti napnak – erről szóló törvénytervezetet fogadott el döntő házként szerdán a képviselőház.

A munkatörvénykönyvet módosító javaslat 269 támogató és egy ellenszavazatot kapott az alsóházban. A tervezet értelmében a hivatalos ünnepnapokat megelőző vagy követő szabadnapok megjelölése mellett ezek pótlásának dátumáról is rendelkeznie kell a kormány határozatának.

A tervezetet Vass Levente Maros megyei RMDSZ-es képviselő terjesztette a parlament elé. Korábban úgy fogalmazott: „Kiszámíthatóságot, a családi programok tervezhetőségét, a hosszú hétvégék hatékonyabb kihasználását teszi majd lehetővé ez az RMDSZ-es törvénymódosítás. Elkerülhető lesz, hogy alig napokkal egy ünnepnap előtt derüljön ki, megadják az ünnepet követő vagy megelőző napokat is. A magánszektor számára is könnyebb lesz tevékenysége összehangolása az állami szektorral.”

Kapcsolódók

Kimaradt?