Medveetetés lájkokért: „Az emberek nem fogják fel, micsoda ereje van egy 2-300 kilós nagyvadnak”

Egy egész országot sokkolt a napokban az a Transzfogarason készült videó, amelyen egy kislány egy fiatal, de megtermett medvét a tenyeréből etet az út mellett. Hasonló romániai felvételek egyre másra bukkannak fel a közösségi oldalakon. A transzfogarasi jeleneteket filmező apa nem tudta, hogy nem csak a gyermekét sodorta veszélybe, a medvéknek sem tesz jót, ha turisták etetik őket. Szakembert kérdeztünk a jelenség okairól és lehetséges következményeiről.

Sajnálatos jelenségnek tartja Halmágyi Ildikó, a Marosvásárhelyi Állatkert munkatársa, hogy lájkokért, a pillanatnyi népszerűség elérése érdekében az emberek képesek magukat veszélynek kitenni medvék etetésével. A szakember a tapasztalatai alapján úgy látja: az állatokkal foglalkozó gondozók, munkatársak sokkal jobban félnek a vadaktól, mint a látogatók. „Az emberek nem fogják fel, micsoda ereje van egy 2-300 kilós medvének, amelynek tíz centis körmei vannak. A legtöbben egyszerűen nincsenek tisztában az állat képességeivel, sajnos sokan teljesen elveszítették a reális félelemérzetüket” – magyarázta.

Az etetés helytelen segítségnyújtás

Halmágyi Ildikó leszögezte: a medvéknek nincs szüksége az etetésre, és ez igaz az állatkerti példányokra és vadon élő társaikra is. „Bár az állatkerti egyedek az ember gondoskodására szorulnak, a táplálásuk tudományos szempontok szerint van összeállítva” – részletezte. Ennek ellenére azt tapasztalják, hogy az emberek „a leghajmeresztőbb dolgokkal” etetik időről-időre az állatokat, nagy gondot okozva ezzel az állatkertnek.

„Előjön belőlünk valamiféle gondoskodási ösztön. Sokan úgy gondolják, az etetéssel jót tesznek pedig ennek pont az ellenkezője igaz: az etetés által veszélybe sodorják önmaguk és az állatok életét is. Ez egyszerűen egy helytelen segítségnyújtás” – mondta a szakember. Természetesen különbség van az emberek közelségét megszokó medvék és az emberrel nem, vagy ritkán találkozó egyedek viselkedése között. A települések közelében élő, vagy oda bejáró példányok kevésbé óvatosak, nem tartanak úgy az embertől. Sokan ezt bizalmas közeledésnek látják, és ez rendkívül veszélyes – tudtuk meg.

A medvetámadást az ember idézi elő

Az etetés, a medvével való találkozások súlyos sérülésekhez vezethetnek. „A baleseteket mindig valamilyen emberi hibafaktor okozza” – árulta el Halmágyi Ildikó. Például ha valaki egyesével ad falatokat a medvének, az állat türelmetlenné válhat, mert nem fogja fel, hogy a végén minden falat az övé lesz. A szakember szerint meg kell oldani az állatok etetését ahol indokolt, de az már nem az átlagemberek felelőssége, hanem minisztériumi feladat kellene hogy legyen.

„Az kell mondanom, hogy az etetett medve majdhogynem elpusztított medve!” – fogalmazott Halmágyi. Ennek oka, hogy a rendszeres etetéssel megváltoztatjuk a nagyvad szokásait, és magunkhoz csábítjuk őket, így megnő a támadás előfordulásának veszélye. A támadás során minden esetben a medvét tartják hibásnak, az állat pedig az életével fizethet az embertől elfogadott falatokért.

Fontos a felvilágosítás

A szakember következtetései szerint a medveetetés veszélyes jelenség, az emberek többsége számára azonban ez nem teljesen egyértelmű. „Sokan rácsodálkoznak, hogy ez probléma, pedig valójában igenis az, méghozzá komoly probléma, amit komolyan kell vennünk” – jelentette ki. Halmágyi Ildikó szerint ezért volna nagyon fontos a felvilágosítás, az ismeretterjesztés, az információk minél szélesebb körű átadása a témában. Ezáltal talán el lehetne érni, hogy kevesebben vágyjanak a medveetetésről készült felvételek adta kétes sikerre, és vissza lehetne szorítani ezt az elharapózó káros jelenséget.

Kapcsolódók

Kimaradt?