Óriási pofont kapott a marosvásárhelyi magyar orvosképzés

A legfelsőbb bíróság jogerős ítélete szerint sem minősül diszkriminációnak, hogy kizárólag román nyelven zajlik a gyakorlati képzés a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemen (MOGYTTE) - közölte csütörtökön az Agerpres.

A hírügynökség annak a pernek a végkifejletéről számolt be, amelyet a  Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) indított a Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) határozata ellen.

A CNCD egy 2013 októberében hozott határozatában állapította meg, hogy nem diszkriminálják a magyar hallgatókat azzal, hogy az akkor még Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemenként (MOGYE) működő - eredetileg magyar tannyelvűként alapított, majd román és angol oktatási vonallal bővült - felsőoktatási intézményben kizárólag román nyelven folyik a gyakorlati oktatás. A CNDC akkori döntését a testület hat tagja támogatta, ketten ellene voksoltak és különvéleményt fogalmaztak meg.

A diszkriminációellenes hatóságnál a RMOGYKE emelt panaszt amiatt, hogy a magyar tagozaton tanuló diákok számára is román nyelven zajlik a gyakorlati oktatás. A CNCD döntését a RMOGYKE megtámadta a bukaresti ítélőtáblánál, amely megalapozatlanként elutasította a keresetet. Ezt a döntést erősítette meg most a legfelsőbb bíróság.

Asztalosnak különvéleménye volt

Asztalos Csaba CNCD-elnök - a különvélemény szerzője - az MTI-nek 2013-ban elmondta: kollégái a rektor érvelését fogadták el, aki szerint csak a román nyelvű gyakorlati oktatással lehet elérni, hogy az egyetem magyar tagozatának a végzősei ismerjék a román szaknyelvet. A CNCD elnöke szerint az egyetem rektora azzal is érvelt, hogy nincsen elég magyar oktató, és az állások megpályáztatásakor diszkriminatív lenne a magyar nyelvtudás megkövetelése.

Asztalos Csaba tévesnek tartotta ezt az érvelést, ugyanakkor megállapította: az utóbbi években Romániában egyre gyakrabban értelmezik beszűkítő módon az anyanyelvhasználatra vonatkozó szabályokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?