MOGYE-ügy: ismét eredménytelenül zárultak a tárgyalások a rektorral

Sikertelenül zárultak vasárnap az újabb tárgyalások a Marosvásárhelyi Orvosi-, Gyógyszerészeti-, Tudomány- és Technológia Egyetem vezetősége, a magyar oktatók képviselői és az RMDSZ politikusai között a magyar főtanszék létrehozásáról.

Erről Dr. Szabó Béla, a magyar tagozat választott vezetője tájékoztatta hétfőn a Maszolt. Közlése szerint semmilyen javaslatukra nem volt nyitott Dr. Leonard Azamfirei rektor, aki korábban a magyar főtanszék létrehozását kilátásba helyezte, de csak a jövő márciusban véget érő szenátusi tisztújítás utánra. Az intézményvezető a magyar oktatóktól azt kérte, előbb térjenek vissza a szenátusba, amelynek az üléseit már egy éve nem látogatják, ezzel adva hangot tiltakozásuknak, amiért a MOGYE és a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetem - szerintük törvénytelenül - egyesült. Dr. Szabó Béla nem kívánt továbbbi részletekkel szolgálni a vasárnapi találkozóról.

Nem az egyetemegyesülés az egyetlen olyan lépése Azamfireiéknek, amellyel a magyar oktatók nem értenek egyet. Még az első félévi vizsgaszesszió idején tört ki a botrány, amikor több oktató szándékosan nem tartotta be az januárban megerősített új vizsgaszabályzatot, amely szerintük az akadémiai szabadságot korlátozza. Az új szabályzat értelmében egységes tételeket kell írnia a román, magyar és angol tagozatnak. A magyar oktatók attól tartanak, hogy gyakorlatilag a román tételek lefordítására degradálnák a feladatkörüket.

A bojkottban résztvevő oktatókat fegyelmi bizottság elé állították, ha ez megállapítja vétkességüket, nem kerülhetnek be ismét a szenátusba. Több diákvezető is attól tart, hogy olyan magyar oktatók kerülhetnek a szenátusba, akik a vizsgaszabályzat bojkottja esetén is megalkudtak, nem tartották be a magyar tagozati ülés határozatát, hogy a csakis a régi szabályzat szerint vizsgáztatnak. Az egyetem 29 oktató hívott fegyelmi bizottság elé, ebből 26 magyar.  

Mint ismert, a MOGYE-n 2011-ben alakult ki éles konfliktus az állami egyetem román vezetése és magyar tagozata között amiatt, hogy az egyetem vezetése az intézményi autonómiára hivatkozva nem léptette életbe az új oktatási törvény magyar szempontból fontos előírásait. A magyar tagozat tavaly szeptemberben arról döntött, hogy a magyar vezetők mindaddig nem töltik be tisztségeiket, amíg nem születik a magyar nyelvű oktatás jövőjét hosszú távon biztosító, megnyugtató döntés. Távolmaradásukkal az ellen tiltakoztak, hogy álláspontjukat rendszeresen figyelmen kívül hagyta az egyetem vezetése.

A magyar főtanszék létrehozásáról még februárban kezdődtek el tárgyalások, akkor a magyar oktatók bojkottja és a diákok tüntetése miatt ez a téma háttérbe szorult.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?