FRISSÍTVE - MOGYE-ügy: elismerik a diákok vizsgajegyeit, de a tanárok ellen vizsgálat indul

A Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) kivételesen elismeri azokat a jegyeket, amelyeket nem az egységesített tételek alapján adtak a téli vizsgaidőszakban az egyetem egyes tanárai, de az oktatók ellen vizsgálatot indítanak. FRISSÍTÉS: Hamarosan összehívják a magyar oktatók közgyűlését – tudtuk meg Szilágyi Tibor volt rektorhelyettestől.

Az egyetem szenátusa által hozott szerdai döntésekről Leonard Azamfirei rektor tájékoztatta csütörtökön az MTI-t. Azt mondta, hogy a diákok érdeke indokolta a döntést, hiszen ők egyáltalán nem felelősek a kialakult helyzetért.

A rektor szerint a problémát a magyar tagozat egyes tanárai idézték elő szándékosan azzal, hogy megtagadták az egységes vizsgatételekre vonatkozó szenátusi határozat végrehajtását. Leonard Azamfirei hozzátette azonban, hogy túlzásnak tartja a történtek bemutatását román-magyar konfliktusként, mert a román és az angol tagozaton is voltak olyan tanárok, akik elutasították az egységes vizsgáztatást. Ezt nyilatkozta korábban Leonard Azamfirei a kialakult helyzetről a Maszolnak is.

A rektor szerint az egyetem tanárai közül csak kevesen nem vetették alá magukat a tavaly bevezetett szabályozásnak, tiltakozásuk elszigetelt esetnek számít. Mint részletezte: az orvosi karon 13 tanár, a gyógyszerészeti karon további 13-14 tanár tagadta meg az új szabályok alkalmazását. Hozzátette, az orvosi kar három tanára a fogorvosi karon is tanít, és ott sem vizsgáztattak az egyetem szenátusa által elfogadott szabályok szerint.

Leonard Azamfirei elmondta: a három kar dékánjából álló fegyelmi bizottságot kérték fel az ügy kivizsgálására. Ez a bizottság hoz majd döntéseket az egyetemi chartának és a munka törvénykönyvének megfelelően.

A rektor az MTI kérdésére kijelentette: szívesen látják az intézményben Ecaterina Andronescu oktatási minisztert, ígért látogatásának az időpontját azonban még nem tudják. Azt is kijelentette: egyáltalán nem tekinti politikai beavatkozásnak azt, hogy Traian Băsescu volt köztársasági elnöki minőségében Románia és az EU kapcsolatairól tart csütörtökön délután előadást az egyetemen. A rektor korábban nemkívánatos politikai beavatkozásnak minősítette, hogy az RMDSZ is megoldást keresett az egyetem magyar tagozatának a gondjaira.

Tüntetések is voltak

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a Petru Maior Egyetem tavalyi egyesülésével létrejött MOGYTTE-n diáktüntetésekhez vezetett a téli vizsgaidőszak idején, hogy a dékáni hivatalok megtagadták azoknak a jegyeknek a beírását, amelyeket a tanárok nem az egységesített vizsgatételek alapján adtak.

A magyar tagozat egyes tanárai egyebek között arra hivatkozva utasították el az egységes vizsgáztatást, hogy annak részleteiről két héttel a vizsgaidőszak előtt döntött az egyetem vezetése. Az egységes vizsgáztatást azért is elfogadhatatlannak tartották, mert olyan magyar nyelvű bibliográfiát is használnak az oktatásban, amely románul nem érhető el.

FRISSÍTÉS Szilágyi Tibor, a MOGYE volt rektorhelyettese a Maszolnak elmondta: tudomása szerint sokkal több magyar oktató tagadta meg az új vizsgaszabályok alkalmazását, mint ahányat a rektor emleget. Emlékeztetett, hogy az új vizsgaszabályok megtagadásáról a magyar tagozati közgyűlési határozott. „Sokkal többen vagyunk, akik külön tételt adtunk, mert úgy gondoljuk, hogy ettől függ a magyar tagozat jövője. Ha most beolvadunk, és feladjuk a külön tételeinket, a külön előadásainkat, akkor később nincs is miről beszélnünk” – jelentette ki.

Szilágyi közlése szerint hamarosan összehívják a magyar oktatók közgyűlését, és összeszámolják, hogy hányan tagadták meg ténylegesen a vizsgaszabályok alkalmazását. „Én remélem, hogy azok a kollégák is társulnak hozzánk, akik nem szerepelnek a rektor úr által kiemelt tizenhárom oktató között. „Így kiderül, hogy egy tagozati ellenállásról van szó, nem egy pár megbolondult oktató reakciójáról” – fogalmazott a professzor.

Szilágyi vízválasztónak nevezte az új vizsgaszabályokkal való szembenállás ügyét. „Sokan vannak, tudjuk, akik nem tartották be a tagozati közgyűlés határozatát. Szembe kell néznünk azzal, hogy hányan vannak, akik szándékosan nem tartották be, hányan vannak, akik nyíltan vállalták, hányan vannak, akik a felelősséget esetleg nem vállalták és ez alapján tudjuk eldönteni, hogy tulajdonképpen milyen irányba tudunk menni” – mondta a volt rektorhelyettes.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?