Olaj a tűzre? Traian Băsescu felkeresi a MOGYE-t

A Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemre (MOGYTTE) látogat csütörtökön Traian Băsescu volt államfő - tájékoztat az egyetem blogja

A Népi Mozgalom Pártjának alapítója és szenátora Románia és az Európai Unió kilátásai témában tart interaktív előadást a diákoknak. Elsősorban vélhetően a román anyanyelvűeknek, hiszen megkeresésünkre több magyar diákvezető is azt mondta, nem kaptak meghívást az eseményre, tőlünk értesültek az előadásról.

Traian Băsescu látogatása az egyetem blogja szerint az Elnökök az MOGYTTE-en rendezvénysorozatba illeszkedik. 2018 januárjában Emil Constantinescu korábbi államfő tett látogatást a marosvásárhelyi egyetemen. De míg Constantinescu látogatása – akit ellenfelei sokat bíráltak a magyarokkal ápolt jó kapcsolata miatt – nem borzolta a kedélyeket, addig a Băsescu megítélése koránt sem ennyire pozitív. A sajtóinformációk szerint EP-képviselői ambíciókkal rendelkező korábbi államelnök a közelmúltban elsősorban a magyarellenes megnyilatkozásaival tűnt ki.

 

Ráadásul egy olyan pártnak az alapítója, amely a sorai közt tudja azt a Marius Pașcant, aki nemrégiben hazaárulóknak, átkozottaknak nevezte az RMDSZ politikusait. A képviselő 2012-ben még PDL színeiben, de csak visszaosztás után lett szenátor, időközben PNL-s politikussá vedlett át. Ám a liberálisok nem adtak volna befutó helyet neki egy újabb mandátumra, így átigazolt Băsescu pártjába, amellyel 2016-ban képviselői mandátumot szerzett. 2018 óta a PMP ügyvezető elnöke, illetve a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem és a Petru Maior Egyetem fúziója óta a MOGYTTE oktatója is.

Olaj a tűzre?

Băsescu látogatása olaj lehet a tűzre, olyan körülmények között, hogy korábban bejelentette, pártja támogatja a Fidesz Európai Néppártból való kizárását. Mindez a magyar nyelvű orvosképzés szempontjából azért releváns, mert magyar kormánypárt több vezetője is egyértelműen foglalt állást az ügyben.

Szijjártó Péter külügyminiszter március 14-ei, marosvásárhelyi látogatásán azt mondta: „ahogyan egy pragmatikus, kisebbségi jogokat tiszteletben tartó megállapodás lehetővé tette, hogy a római katolikus magyar diákok ismét saját iskolájukban tanulhassanak Marosvásárhelyen, úgy a felsőoktatásban is elérhető a román törvényeket tiszteletben tartó megoldás, és a már megalakult angol kar mintájára az önálló magyar kar is létrejöhet a MOGYTTE-n”.

Mint ismert, korábban Szijjártó Péter azt nyilatkozta, a magyar kormány kész anyagilag is támogatni az egyetemet, a törvény által egyébként is előírt magyar főtanszék létrehozásának fejében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?