A PSD szerint „ a nép kezébe adták a döntést” a megyei tanácselnökök közvetlen megválasztásával

A demokratikus elveknek ellentmondó, populista hozzáállást tanúsít Klaus Johannis államfő a megyei tanácsok elnökeinek közvetlen megválasztásáról hozott sürgősségi rendelet kapcsán – véli a fő kormányerőt jelentő Szociáldemokrata Párt (PSD). A PSD közleményében rámutat: az elnök által bírált rendelet voltaképpen megvonja a hatalmat a pártoktól és visszaadja azt a polgároknak.

„A megyei tanácsok elnökeit ezután közvetlenül az állampolgárok fogják megválasztani, nem a pártok közötti alku nyomán döntenek a személyükről, ahogyan ez eddig történt. Következésképpen az államfőnek az intézkedéssel kapcsolatos álláspontja ellentmond a nemrég megtartott referendumnak, amelynek kapcsán azt hangoztatta, hogy az állampolgároké kell legyen a döntő szó" – fogalmaznak a közleményben.

A PSD „nevetségesnek" nevezi azt az érvet, miszerint azért nem indokolt a megyei tanácsok elnökeinek közvetlen megválasztása, mert „egy megyének nincs népe". „Ha ugyanezt az érvet alkalmaznánk a polgármesterekre is, kiderülne, hogy őket sem közvetlenül kellene megválasztani, hiszen „egy településnek nincs népe', ami nyilván abszurdum” – áll a közleményben.

Cáfolja az alakulat az államfő ama kijelentését is, miszerint a PSD játék közben változtat a szabályokon. „Éppen ellenkezőleg: azért fogadtuk el sürgősségi rendelettel az intézkedést, hogy tartsuk tiszteletben a Velencei Bizottság ajánlását, miszerint a választásokat érintő bármely módosítást a soron következő választások előtt legalább 12 hónappal kell elvégezni. Így a pártoknak és a potenciális jelölteknek elegendő idejük lesz felkészülni a jövőre esedékes önkormányzati választásokra” – nyomatékosítják.

A PSD szerint irreleváns Johannis azon érve is, miszerint a megyei tanácsok elnökeiről nem tesz említést az alkotmány. Egyetlen olyan rendelkezés sincs az alaptörvényben, amely tiltaná, hogy választásokat tartsanak e tisztség elnyerésére – állítják.

A nagyobbik kormánypárt közleményében azt is leszögezi, hogy a törvénymódosítást nem saját indíttatásból kezdeményezte a PSD, hanem 29 megyei tanácselnök igénylésére. A 29 elöljáró között nemzeti liberális pártiak (PNL) is vannak, például a Fehér, az Arad, a Brassó, a Szeben, a Călăraşi vagy a Suceava megyei tanács elnöke – sorolja a közlemény.

Klaus Iohannis elnök szóvivője, Mădălina Dobrovolschi a Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában azt mondta, a választási törvény sürgősségi kormányrendelet általi hétfői módosításával a miniszterelnök valójában a Szociáldemokrata Párt „báróinak” kedvez.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?