A PNL örülne a kétfordulós választás bevezetésének a polgármesterek esetében

A liberálisok örülnének, ha a parlamenti képviselők, bármely párthoz is tartozzanak, támogatnák törvénymódosító tervezetüket a kétfordulós választás bevezetéséről a polgármesterek esetében, jelentette ki Ludovic Orban PNL-elnök hétfőn. 

„A PNL benyújtott egy törvénytervezetet, amelyet azonban mind a közigazgatási, mind a jogi bizottság negatívan véleményezett. Megbízzuk képviselőházi frakciónkat, kérje a plénumban a tervezetnek a bizottságokhoz való visszaküldését” – nyilatkozta Orban a párt végrehajtó bizottságának ülése után. Kifejtette, a liberálisok nagyon szeretnék, ha visszatérnénk a kétfordulós választásra a polgármesterek esetében, mivel ez az a rendszer, amely valódi legitimitást biztosít az elöljáróknak. 

„Örülnénk, ha a parlamenti képviselők, bármely párthoz is tartozzanak, támogatnák a törvénytervezetünket” – szögezte le Orban. Hozzátette, a végrehajtó bizottság megbízta az alsóházi frakciót, mozgósítson annak érdekében, hogy a 114-es sürgősségi kormányrendeletet elutasítsák és Tudorel Toader igazságügyi minisztert „hazaküldjék”. „Meggyőződésünk, hogy ki lehet alakítani egy többséget, amely hazaküldi Tudorel Toadert” – mondta még Orban. 

A szenátusi frakciót pedig azzal bízta meg a vezetőség, hogy „vegye rá a PSD-ALDE többséget, tűzze napirendre a Tăriceanu elleni bűnvádi eljárás elindítására vonatkozó ügyészségi kérést”. 

Kapcsolódók

Kimaradt?