Bihar megyében a második legtöbb voksot kapta az RMDSZ

Az országos átlaghoz hasonlóan Biharban is több szavazatot kapott az RMDSZ az európai parlamenti választáson, mint a 2016-os parlamenti voksoláson. Hétfőn délben Cseke Attila szenátor, a Bihar megyei RMDSZ-szervezet elnöke és Szabó Ödön parlamenti képvoselő, ügyvezető elnök Nagyváradon értékelte az EP-választásokon elért eredményt, mandátumbecslésbe ugyanakkor nem bocsátkoztak.

Egy atipikus kampány után vagyunk, a szavazatok 97 százalékos feldolgozottságánál az RMDSZ-nek országosan a voksok 5,45 százalékát, több mint 472 ezer szavazatot sikerült begyűjtenie, 37 ezerrel többet, mint a 2016 parlamenti választáson, amikor 435 969 szavazatot számláltak – mondta Cseke Attila.

Hangsúlyota: a kampányban az RMDSZ európai témákkal, míg a román pártok a belpolitikai harccal foglalkoztak, ugyanakkor a magyar közösség üzenete világos: saját képviseletet szeretne Brüsszelben és Strasbourgban, a saját hangját szeretné hallatni az EP-ben.

Bihar megyében 50 046 szavazatot kapott az RMDSZ, ezzel a második helyre került a politikai alakulatok között, 2016-hoz képest pedig körülbelül 15 ezerrel nőtt a voksok száma – mondta a Bihar megyei elnök, aki a települések közül azokat is megemlítette, hol kiemelkedően magas volt a szavazatok száma. Így a megyeszékhelyen kívül a két város, Székelyhíd (3503) és Érmihályfalva (3016) mellett Érsemjén (1304), Szalacs (1186) és Alsólugas (1053), Bors, Bihardiószeg, Bihar és Szalárd községekben értek el kiemelkedő eredményeket.

Az európai kisebbségvédelmi kezdeményezésre 1,3 millió aláírást gyűjtöttek össze – emlékeztetett Cseke Attila, aki szerint fontos, hogy Európa mintegy 60 millió, őshonos kisebbségiként élő polgárának helyzetét is uniós szinten rendezzék.

Szóba kell állni az emberekkel

A kampány tanulságait Szabó Ödön összegezte, s ő mondott köszönetet mindazoknak, akik szavaztak, akik a kopogtatásból vállaltak részt, az önkormányzati vezetőknek, és nem utolsósorban az urnabiztosoknak, akik éberségének köszönhetően nem sikerült érvénytelennek nyilvánítani érvényes szavazatokat, amire több példa volt mind Váradon, mind a megyében, bár ezt emberi tévedésnek tudják be – mondta.

Bebizonyosodott, hogy sok az elemző, kevés a szakértő, mivel bár jelezték a magasabb részvételt, ekkorára senki nem gondolt, illetve az sem igazolódott be, hogy a magas részvétel az RMDSZ-nek nem kedvező – tette hozzá az ügyvezető elnök.

„Európa egyik legnagyobb nemzeti kisebbsége vagyunk, többen vagyunk például Montenegró lakóinál, és egyértelművé vált, a közösségünk saját képviseletet akar, az összes belső feszültség ellenére” – fogalmazott Szabó Ödön.

Fontos szóba állni ez emberekkel, azokkal is, akik kritikusan viszonyulnak az RMDSZ-hez – összegezte a „házalás” tanulságait, és hozzátette: a megkezdett párbeszédeket folytatni fogják a kritiksu szavazókkal is. Helyes stratégia volt, hogy a kampányban nem válaszoltak az őket érő provokációkra, támadásokra – tette hozzá. „A magyarok 93 százaléka az RMDSZ-re szavazott, bizonyítva, hogy bár sokszínű a közösség, de fontosnak tartják a saját európai képviseletet” – értékelte.

A két bihari politikus ugyanakkor újságírói kérdésre sem bocsátkozott becsülgetésbe arról, hogy egy vagy két mandátuma lesz-e az RMDSZ-nek az EP-ben, de azt hangsúlyozták: Európa változás előtt áll, számukra egy olyan unió fontos, melyben az értékek és a hagyományok megőrizhetők maradnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?