Hamarosan kiderül, lesz-e második EP-mandátuma is az RMDSZ-nek

Néhány óra múlva kiderül, hogy hány európai parlamenti mandátumhoz jutott az RMDSZ a vasárnap lezajlott EP-választásokon nyomán – nyilatkozta a Maszolnak hétfőn délben Vincze Loránt, az esetleges második mandátum várományosa.

Mint ismert, az RMDSZ a szavazatok csaknem 97 százalékának feldolgozása után immár biztosra veheti, hogy sikerült képviselethez jutnia az EP-ben. A voksok 5,45 százalékát megszerezve a magyar érdekképviselet legalább egy képviselőt küldhet az EP-be, Winkler Gyula személyében. A második mandátum a töredékszavazatok újraosztásának végeredményén múlik.

A töredékszavazatok az öt százalékos küszöb alatt maradó pártokra és független jelöltekre leadott szavazatok. Ezek Vincze Loránt szerint 6-7 mandátumra elegendőek, amelyeket egy matematikai művelettel, az úgynevezett D’Hondt-módszerrel osztanak szét a küszöböt átlépő pártok között. A számításokat egyébként a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) végzi.

A Központi Választási Iroda várhatóan szerdán közli az EP-választások hivatalos végeredményét, de Vincze Loránt szerint várhatóan már „néhány órán belül kiderül”, hogy megkapja-e a második mandátumot az RMDSZ.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?