Dacian Cioloş elismerte, hogy a Szekuritáténál sorkatonáskodott

A román kommunistaellenes mozgalom jelképe, Doinea Cornea utcájában állt őrséget a Szekuritátéhoz tartozó belügyi egység sorkatonájaként a nyolcvanas években – ismerte el a Mediafaxnak Dacian Cioloş.

A 2020 Szövetség (USR-PLUS) társelnöke Călin Popescu Tăriceanu kijelentésére reagált a hírügynökségnek. A szenátus elnöke egy kampányeseményen felemlegette: Dacian Cioloş annak a Doinea Corneának a házát őrizte 1987-ben a kommunista titkosrendőrség sorkatonájaként, akinek a halála után éppen egy évvel és éppen Kolozsváron útjára indította a választási szövetségét. Tăriceanu ezt példaként említette arra, hogy „a Szekuritáté örökösei béklyóba fogták az országot”.

Dacian Cioloş elmondta: valóban egy olyan belügyi egységhez sorozták be a nyolcvanas években, amely akkor a Szekuritátéhoz tartozott. A politikus felidézte, küldetésük különböző objektumok őrzése volt. „Többek között egy útkereszteződés felügyeletéhez is beosztottak. Utólag tudtam meg, hogy az egyik utca Doinea Cornea házához vezetett” – jelentette ki a volt kormányfő.

Cioloş ellentámadásba lendült, és azzal vádolta Tăriceanut, hogy szavazatszerzésre használja a Románia kommunistaellenes mozgalmának szimbólumát, Doinea Corneát. „Úgy tesz, mintha megdöbbentő titkokról rántotta volna le a leplet, pedig a múltamnak erről a korszakáról korábban már őszintén beszéltem” – mondta a 2020 Szövetség társelnöke.

Amiről azonban nem beszélt korábban őszintén Dacian Cioloş (és a hivatalos életrajzából is kimaradt), az az életének kolozsvári egyetemistaként töltött korszaka. Egy hetilap ugyanis korábban kiderítette, hogy a politikus a rendszerváltás után Gheorghe Funar pártja, illetve a szélsőségesen nacionalista Vatra Românească szervezet vezető beosztású tagja volt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?