EP-választások: a PNL győzelmét jósolja egy friss IMAS-felmérés

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerezheti meg a legtöbb mandátumot a május 26-ai európai parlamenti választáson – közölte szerdán az Europa FM kereskedelmi rádió egy általa megrendelt közvélemény-kutatás eredményeit ismertetve. A felmérés szerint az RMDSZ a voksok 5,6 százalékára számíthat.

Az IMAS közvélemény-kutató intézet április 12. és 25. között telefonos módszerrel végzett felmérése szerint a PNL a voksok 25,6 százalékát, míg a kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) a szavazatok 21,7 százalékát szerezné meg, ha vasárnap tartanák az EP-választást. Mindkét nagy párt javított néhány tizedet előző havi eredményéhez képest, de a köztük lévő különbség nem változott. 

A harmadik helyen továbbra is a Dacian Cioloș volt kormányfő által létrehozott ellenzéki USR-PLUS pártszövetség áll, amely csaknem egy százalékponttal visszaesve most a voksok 16,4 százalékára számíthat. A kormánykoalíció kisebbik pártjára, az ALDE-ra a megkérdezettek 12,2 százaléka voksolna. Rajtuk kívül még a Victor Ponta volt miniszterelnök által alapított Pro Románia pártnak jósolnak biztos EP-képviseletet, 11,7 százalékkal.

Az IMAS felmérése szerint immár a Traian Băsescu volt államfő által alapított ellenzéki Népi Mozgalom Párt (PMP) is átlépheti az ötszázalékos bejutási küszöböt. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) fél százalékpontot javítva most a voksok 5,6 százalékára számíthat.

A felmérés több mint ezer választópolgár bevonásával készült, a hibahatár 3,1 százalékos.

Johannis kényelmesen újrázna

Az IMAS azt is mérte, hogy a megkérdezettek kire szavaznának, ha vasárnap tartanák az elnökválasztást. Klaus Johannis tisztségben lévő államfő toronymagasan, 42,7 százalékkal vezet, de másfél százalékpontot rontott az előző hónaphoz képest. A kormányoldalon a legesélyesebb ellenfele az ALDE-t vezető Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök, aki két százalékpontot javítva most a voksok 18,3 százalékára számíthat. 

Harmadik helyen szerepelne Victor Ponta 14,5 százalékkal, 10 százalék körüli eredményt érne el Dacian Cioloş, Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök pedig továbbra sem érné el a 9 százalékot. Az USR elnökének 2,5 százalékot, Eugen Tomac PMP-elnöknek 2,2 százalékot, Kelemen Hunor szövetségi elnöknek pedig 1,2 százalékot jósolnak. 

Ezidáig a jelenlegi államfőn kívül egy politikus sem jelentette be indulását az elnökválasztáson. 

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?