Sürgősségi rendelet: a kiskeresetűeknek nem kötelező az egészségbiztosítás

A kormány sürgősségi rendelettel 600 ezer személy esetében szünteti meg a méltánytalan elbánást - jelentette be a keddi kormányülés elején Viorica Dăncilă miniszterelnök.

A kormányfő rámutkiskeratott, a jogszabály lehetőséget teremt azok számára, akiknek 2015. július 1-je és 2017. december 31-e között az országos minimálbérnél kisebb jövedelmük volt, hogy csak akkor fizessenek egészségbiztosítási hozzájárulást (CASS), ha akarnak.„Tulajdonképpen kiterjesztjük a múltra az adótörvénykönyv vonatkozó előírását, amely 2019. január 1-jétől érvényes, és mentesítjük a CASS befizetésének kötelezettsége alól azokat, akik a minimálbérnél kevesebbet kerestek” - magyarázta Dăncilă.

A miniszterelnök szerint a kormány ezzel a sürgősségi rendelettel mintegy 600 ezer személy esetében szünteti meg a méltánytalan elbánást, a célja ugyanis az volt, hogy a polgárok által befizetett adók és járulékok arányosak legyenek a keresetükkel.

Dăncilă hozzátette, meghosszabbítják azt a periódust, amely alatt kedvezményeket nyújtanak azoknak, akik előre befizetik az egészségbiztosítási járulékot a 2014-2017-es időszakra. Aki a kormányrendelet megjelenésétől számított 120 napos fizetési időszak első 60 napjában befizeti a CASS-t, 10 százalék kedvezményben részesül. 

Kapcsolódók

Kimaradt?