FRISÍTVE - Érvényben marad a középiskolai felvételi eredeti ütemterve

„Felrobbantja a középiskolai felvételit” Ecaterina Andronescu oktatási miniszter azzal a hétfőn kiadott rendeletével, amellyel módosítja a középiskolai felvételi menetrendjét annak ellenére, hogy annak egyes szakaszai már folyamatban vannak, állítja a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség. FRISSÍTÉS: A minisztérium szerint a felvétgeli menetrendje mégsem változik.

„Ecaterina Andronescu tanügyminiszter ma, május 13-án kiadta a 3995-ös rendeletet, amellyel módosítja a középiskolai felvételi kalendáriumát, annak ellenére, hogy annak egyes szakaszai már folyamatban vannak. A rendeletről egyik szociális partnerrel sem konzultáltak” - közölte a tanügyi szakszervezet.

Az érdekvédelem szerint az oktatási minisztérium megközelítőleg egy hónappal elhalasztotta a szaknak megfelelő képességeket felmérő, kizáró jellegű vizsgák időpontját, amelyek a sport-, művészeti, tanítóképző és egyéb vokacionális iskolákban előzik meg a nyolcadik osztályt lezáró képességvizsgát és felvételit.

A rendelet szerint ezekre az országos képességfelmérő vizsga előtt csupán néhány nappal kerülne sor. Ugyanaz a rendelet május 30-ára halasztja a líceumi és szakiskolai kilencedik osztályok által meghirdetett helyek számának közzétételét, ami pedig „súlyosan érinti a személyzeti mobilitást is”, mutat rá a Spiru Haret szövetség.

„Törvénytelen, amit az oktatási minisztérium tett. Nem űzhetsz csúfot a gyerekekből, szüleikből és pedagógusokból. Egyes szülők már ma elmentek a vizsgáztató központokba, hogy gyerekeiket beírassák a képességeket felmérő kizáró jellegű vizsgákra, néhány tanfelügyelőség megkezdte a középiskolákat bemutató börzéket, amelyeket már hónapokkal ezelőtt nekiállt megszervezni. (...) Az iskoláknak eddig még nem hagyták jóvá a beiskolázási keretszámot, és a hétfő este kiadott rendelet értelmében május végéig nem is fogják” - állítja Marius Ovidiu Nistor, a Spiru Haret elnöke.

A szakszervezeti szövetség a rendelet eltörlését követeli, ellenkező esetben tiltakozó akciókkal fenyeget.

FRISSÍTÉS:  Az eredetileg megszabott ütemterv szerint zajlik a 2019-es középiskolai felvételi - tájékoztatott kedden a szakszervezet tiltakozására reagálva az oktatási minisztérium. A közlemény értelmében az eredeti program szerint, azaz május 13-án és 14-én lehet beiratkozni az idegen nyelvű és anyanyelvi kommunikációt felmérő, kizáró jellegű vizsgákra, amelyek 15-17. között zajlanak. A tárca hangsúlyozza, hogy továbbra is érvényben marad a 2019-2020-as tanév rendjét megszabó, 2018/4.829-es rendelet. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?