Újabb eredmények: közzétették a középiskolai helyek elosztását

A tanügyminisztérium hétfő délután közzétette a kilencedik osztályba jelentkezők számítógépes elosztásának eredményeit. 

A felvételi jegyek szerinti országos rangsort a bukaresti Sântul Sava líceum reál osztálya vezeti, ahol 9,91 volt az utolsó bejutási jegy. A minisztérium által közölt 50-es listán nem szerepel magyar tannyelvű iskola.

A nyolcadikosok országos képességvizsgáján a jelentkezők 73,6 százaléka ért el 5-ösön felüli átlagot. A kisérettségin szerzett jegyek átlaga 80 százalékos arányban számít bele a felvételijegybe, a fennmaradó 20 százalékot az 5–8. osztály tanulmányi átlaga adja.

A magyar tannyelvű tanintézmények közül Hargita megyében a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium reál osztályába (8,19), Kovászna megyében a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium reál osztályába (8,83), Maros megyében a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum természettudományok osztályába (8,29), Kolozs megyében pedig a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum reál osztályába (8,46) volt a legnehezebb bejutni.

A tanügyminisztérium közölte: 112 809 nyolcadik osztályt végzett tanulót (98,85 százalék) osztott szét hétfőn az informatikai rendszer a középiskolai helyekre, a jelentkezési űrlapjukon bejelölt opciók alapján.

Összesen 114 115 tanuló töltötte ki a beiratkozási íveket, közülük az első szakaszban 112 809 tanulót (98,85 százalék) osztottak szét a középiskolákban a jelentkezési űrlapjukon bejelölt opció szerint. A diákok összesen 1 660 253 opciót jelöltek meg, ami átlagban 14 opciót jelent tanulónként - tájékoztatott a tanügyminisztérium.

Az oktatási tárca közlése szerint 1 306 tanulót sehova sem lehetett besorolni, mert nem jelöltek meg elégséges számú opciót. Ezeket vagy a speciális esetek elbírálási időszakában (július 16–18.) vagy a szeptember 7-ére beütemezett, második besorolási fordulóban osztják el, azokkal a tanulókkal együtt, akiknek még pótvizsgázniuk kell valamilyen tantárgyból, vagy valamilyen más okból nem vettek részt az első elosztásban.       

A jelentkezők július 10. és 13. között iratkozhatnak be abba az oktatási intézménybe, ahová a számítógépes elosztás révén bekerültek. A második számítógépes elosztásra szeptember 7-én kerül sor.

(Címlapfotó forrása: news.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?