Eldőlt: nem lesz mélygarázs Marosvásárhely főterén

Engedett a társadalmi nyomásnak és visszavonta a marosvásárhelyi tanács a város főterére tervezett mélygarázs megépítését előíró határozatot. Egyúttal az építkezés miatt felvett bankkölcsön hasznosításáról is döntöttek.

Már a keddi, éves költségvetésről szóló rendkívüli tanácsülésen is sejteni lehetett, a relatív többséget alkotó RMDSZ-frakció meggondolta magát, és eláll a főtéri mélygarázs tervének támogatásától, az erre szánt összeget ugyanis Peti András RMDSZ-es tanácsos javaslatára az utolsó pillanatban kivették a 2019-es költségvetésből. Az önkormányzati képviselő döntését megkeresésünkre azzal indokolta, hogy a mélygarázs terve a vártnál nagyobb társadalmi ellenállást váltott ki.

„Az RMDSZ frakció tagjai meghívást kaptak több rendezvényre, beszélgetésekre, fórumokra, vitaműsorokba, és ezeken a beszélgetéseken egyértelművé vált, hogy a társadalmi ellenállás sokkal nagyobb, mint arra előzetesen lehetett számítani, azaz a város elsöprő többsége, noha elismeri a parkolók hiányát, nem úgy gondolja hogy ez a legszerencsésebb megoldás. Ennek megfelelően az RMDSZ átértékelte az álláspontját” – mondta a Maszolnak Marosvásárhely korábbi alpolgármestere.Nem lett volna elegendő csak a költségvetés módosítása, mondta a mélygarázs tervezetét már a kezdetektől ellenező Szabad Emberek Pártjának (POL) képviselője, Pápai László. Szerinte ugyanis Peti András módosítása nem volt elegendő, hiszen a mélygarázs megépítését előíró tervezetet nem szüntette meg. A POL ezért annak visszavonását kérte a mai, csütörtöki soros ülésen. Amit a tanács végül egyetlen ellenszavazattal elfogadott.

A mélygarázs megépítésére korábban már bankkölcsönt igényelt a város, ennek az összegnek az elköltésére most más célokat javasolt a dr. Magyary Előd, az RMDSZ frakcióvezető-helyettese.

„Úgy láttuk, hogyha ez most átment, akkor valamire felhasználjuk, értelmesebbre a pénzösszeget, és főleg olyan projektekre, ami a következő években megvalósítható. Tehát buszvásárlás, utcák feljavítása, a dr. Bernády György Általános Iskola épületének manzárdosítása.”

Egyelőre nem oldódik meg a parkolóhiány

A POL képviselői szerint ugyanakkor új helyszínt kell keresni a mélygarázs, vagy parkolóház számára. „A lényeg az, hogy szükség van parkolóhelyekre, csak nem a főtér alatt. Ezért javasoltunk két másik helyszínt, amelyeken együtt jóval több parkolóhelyet lehetett volna létrehozni, mint a földalatti garázsban” – mondta el Pápai László. Ennek érdekében határozattervezetet nyújtottak be, amit viszont nem támogatott a tanácsban relatív többséget alkotó RMDSZ.

„A mi tervezetünk arról szólt, hogy állítsunk fel tárgyalóbizottságot, amely megpróbálja megvásárolni a telkeket, mivel mind a kettő magánkézben van. Úgy néz ki, hogy az RMDSZ nem szeretné ezt.” Pápai hangsúlyozta, hogy pillanatnyilag az RMDSZ-frakció a mérleg nyelve a tanácsban.

Magyary Előd, az RMDSZ frakcióvezető-helyettese azt mondta: azért nem szavazták meg a tervezetet, mert nem szerepeltek abban „olyan technikai leírások, információk, amelyek alapján dönteni tudtak volna”. Pápai László erre az érvre úgy reagált, „azt jelenti, hogy nem olvasták el az anyagot.”

Kapcsolódók

Kimaradt?