Több ország kisebbségi fiataljai tiltakoztak Sepsiszentgyörgy főterén

Tizennégy ország, 23 nemzeti kisebbségét képviselő, mintegy ötven fiatal gyűlt össze szerda délután Sepsiszentgyörgy főterén és színes papírokra írt üzeneteiket magasba emelve hívták fel a figyelmet arra, hogy Európában szükség van egy kisebbségvédelmi törvényre.

A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és az Európai Nemzetiségek Ifjúsági Szervezete (YEN), a FUEN partnerszervezete által kezdeményezett eseményen részt vevő fiatalok azért érkeztek Sepsiszentgyörgyre, hogy a különböző kisebbségek helyzetéről beszélgessenek. Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke szerint tájékoztatták őket azokról a jogsértésekről, amelyek nap mint nap érik a romániai magyar kisebbséget.Oltean Csongor hozzátette: „nem tudjuk elfogadni azt, hogy Brassó megyében, ahol a románok és a hét-nyolc százaléknyi magyar közösség harmóniában élnek, de egy feljelentő és egy bíró megzavarhatja ezt a hangulatot. Nem tudjuk elfogadni, hogy a Brassó és Kovászna megye határát jelző, kétnyelvű köszöntő táblát le kell venni, mert egy rosszindulatú feljelentőnek nincs más dolga”.

Szakma lett a megélhetési feljelentő!

Grüman Róbert a Kovászna megyei tanács alelnöke, rámutatott, hogy Romániában nem egyértelműek, így értelmezhetőek a többnyelvűségre, szimbólumhasználatra vonatkozó törvények. Emiatt folyamatosan újabb és újabb perek indulnak az önkormányzati vezetők-, a többnyelvű feliratok és szimbólumok ellen.

„Oda jutottunk, hogy Romániában a megélhetési feljelentő egy szakma lett”, mutatott rá Grüman Róbert, aki szerint azért is fontos, hogy legyen európai kisebbségvédelmi törvény, hogy ne kizárólag a nemzeti kormányok hatáskörében legyenek a kisebbségi kérdések.Giuanna Beeli, az Európai Nemzetiségek Ifjúsági szervezete (YEN) elnöke elmondta, hogy célkitűzéseik között szerepel a kisebbségekből származó fiatalok bátorítása az aktív politikai részvételre helyi, regionális, nemzeti vagy akár európai szinten. „Az én kisebbségem - Az én szavam” mottóval fel szeretnék hívni a figyelmet arra, hogy a kisebbségek jelentősen hozzájárulnak a kulturális örökséghez. „Ha a kisebbségek is teljes mértékben részt vehetnek a döntéshozatalban, közelebb kerülünk egy olyan ideális Európához, amely elfogadja az alapvető emberi jogokat és mentesül a diszkriminációtól”, mondta Giuanna Beeli. 

Kapcsolódók

Kimaradt?