Vincze Loránt szerint Románia kettős mércét alkalmaz a kisebbségi feliratok ügyében

Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke szerint Románia kettős mércét alkalmaz a kisebbségi feliratok ügyében. 

A politikus - aki szerepel a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) európai parlamenti képviselőjelölt-listáján is - ezt a románul és németül is feliratozott vidombáki városháza előtt rögzített videoüzenetben tette nyilvánvalóvá.

A FUEN elnöke az egyik közösségi portálon közzétett kisfilmen azt mutatta be, hogy a Brassó megyei településen senkit nem zavar az épület homlokzatára felfestett Primaria - Rathaus felirat, míg a kisvárostól 134 kilométerre fekvő székelyföldi Korondon egy hasonló román és magyar nyelvű feliratért példátlanul nagy bírság kifizetésére ítélte a polgármestert a bíróság.

 

Vincze Loránt szerint az a kérdés, hogy ha lehet német felirat azon a településen, ahol a német lakosság helyi aránya egy százalék körüli, akkor miért nem lehet hasonló magyar felirat azon a településen, ahol a magyar lakosság aránya 93 százalék. A politikus arra is kitért, hogy a vidombáki városháza előtt szabadon loboghat a város zászlaja, mely erősen emlékeztet Ausztria zászlajára, a székelyföldi településeken viszont perek sorozatával kényszerítették a polgármestereket a helyi zászlók eltávolítására. A politikus nyomatékosította: kimondottan helyesli, hogy az egykor szászok által alapított Vidombák önkormányzata tekintettel van a német közösségre, de kifogásolta azt a kettős mércét, amit a román állam alkalmaz a magyar közösség kárára.

Az erdélyi magyarság körében általános felháborodást váltott ki, hogy a múlt hét elején kimondott jogerős ítéletben példátlanul nagy összegű bírságot rótt ki Katona Mihályra, Korond község polgármesterére a Marosvásárhelyi Táblabíróság.

Az RMDSZ színeiben megválasztott polgármestert a székelyföldi magyar jelképek és feliratok ellen hadjáratot folytató, Dan Tanasă blogger által vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) jelentette fel a polgármesteri hivatal homlokzatára festett Primarie - Községháza felirat miatt. A feljelentő által megnyert per után a polgármester eltüntette ugyan a Primaria - Községháza feliratot, de helyette a Casa comunala - Községháza feliratot festette fel ugyanoda.

A bíróság - az ADEC újabb feljelentése nyomán - úgy értékelte, hogy a polgármester elmulasztotta egy korábbi jogerős ítélet életbe léptetését, ezért arra kötelezte Katona Mihályt, hogy a bruttó minimálbér 20 százalékának megfelelő összeget, azaz 416 lejt fizessen 2016. október 21-től számítva minden egyes napért, ami "Községháza" felirat eltávolításáig eltelik. A bíróság emellett napi 100 lej késedelmi díj kifizetésére is kötelezte a polgármestert, amit a panaszosnak kell átutalnia. A kiszabott bírság az ítélet kihirdetéséig mintegy 456 ezer lejt tett ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?