Bemutatták a bővítés alatt álló csíkszeredai sürgősségi osztályt

A csíkszeredai kórház Sürgősségi Betegellátó Egységének kórtermeit és eszközeit mutatták be szerdán a sajtó képviselőinek. A találkozón szó esett arról is, hogy az intézmény szakorvoshiánnyal küszködik.

Elsőként a betegelosztó és információs részben jártunk. Megtudtuk, az esetek súlyossága szerint színkód alapján osztályozzák a betegeket: piros, sárga, zöld, kék és fehér kóddal. Kacsó Jolán osztályvezető főorvos elmondta, legtöbb 15 percen belül igyekszenek stabilizálni a kritikus állapotokat.

„Problémát jelent a folyosón való várakozás a hozzátartozók részéről, akiknek az erre kijelölt váróteremben kellene helyet foglalniuk. Gyakran csak átjáróként szolgál a folyosó, ezt a gondot igyekszünk megoldani” – mutatott rá. „Biztosan állíthatom, hogy a legjobban pontra tett rendszer jelenleg Romániában a sürgősségi osztály, ezért van ilyen sok szabály, hogy a folyamat megfelelően működhessen”– tette hozzá az osztályvezető.

A következőkben az intenzív osztályra vezettek át, ahol a súlyos állapotban levőket kezelik. Az osztályvezető főorvos bemutatta a Hargita megyei tanács támogatásával újonnan beszerzett eszközöket, amelyekkel felnőtteket, gyerekeket és újszülötteket is el tudnak látni. A sürgősségi osztály bővítését 2022-re kell befejezni, amely a jelenleg 700 négyzetméteres rész nagyobbítását is magába foglalja. Az eseményen Borboly Csaba, az intézményfenntartó Hargita Megye Tanácsának elnöke ismertette a Sürgősségi
Betegellátó Egységet érintő fejlesztési terveket.

A sárga kóddal ellátott teremben kevésbé súlyos betegeket kezelnek. Itt bemutatták a nemrég beszerzett, továbbképzőkre használt szimulációs babát is, amelyet számítógépes vezérléssel irányítanak és amely képes lélegezni, köhögni, de akár igen vagy nem válaszokat is ad, angol nyelven. A főorvos szerint az oktatásban nagy segítség ez a számukra.

A zöld zónában a megfigyelő egységet, a kisműtőt, illetve a gipszelő részt ismertették. Az osztályon sürgősségi kislabor is üzemel, amely sokszor hasznos, ha gyorsan és hatékonyan kell toxikológiát végezni. A bővítési tervben fogászat és egyéb osztályok is szerepelnek, ezek minden bizonnyal 3-5 éven belül elérhetőek lesznek.

Ezután a kórház könyvtárába sétáltunk át, ahol Konrád Judit kórházmenedzser beszélt a szakorvosok növekvő számáról az intézményben, ami viszont nem mondható el a sürgősségi részlegről. „Jelenleg három szakorvos dolgozik az osztályon, emellett három családorvossal van szerződésünk, akik vállalnak felügyeletet. Öt gyermekgyógyász rezidens és egy terápiás rezidens dolgozik még, de ezzel sajnos még nincs lefedve a teljes munka. Folyamatos hirdetéseket adunk fel állásokról, posztokról, továbbképzőt is biztosítunk, amelyet Hargita Megye Tanácsa térít meg a jelentkezőknek. Szeretnénk megmutatni, hogy a csíkszeredai kórház remek lehetőség a fiatal és frissen végzett orvosok számára” – mondta Konrád Judit.

A kórházmenedzser hozzátette: eddig nagyon jól haladnak a bővítéssel, és reményeik szerint újabb hasznos eszközöket szerezhetnek be, akár helikopter-leszállópályát is kialakíthatnak. „Igyekszünk minél több kérésnek eleget tenni, de az eddig tapasztaltak alapján sajnos nincs túljelentkezés az állásokra. Abban reménykedünk, hogy a projekt befejeztével, vagy minél előbb, ez az állapot is változni fog, hiszen legalább három szakorvos kellene felügyeljen egy időben” – zárta gondolatait Konrád Judit. 

Kapcsolódók

Kimaradt?