Elfogadták Hargita megye 2019-es költségvetését

Az utak állapotának javítása, kórházfejlesztés, a civil szervezetek működése és a gyermekekkel kapcsolatos programok állnak a hétfőn elfogadott megyei költségvetés középpontjában, melyet kiegyensúlyozottnak, optimistának és ambíciózusnak nevezett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Kiegyensúlyozottnak, optimistának és ambiciózusnak nevezte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a 2019-es költségvetést, amelynél 426.814.370 lej bevétellel számolnak – olvasható a megyei tanács által kibocsátott közleményben. Beruházások tekintetében prioritást élveznek a megyei utak és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház: 2019-ben több mint 90 millió lejt költenek megyei utak építésére, több mint 24 millió lejt megyei utak karbantartására és az RMDSZ parlamenti frakciói által kieszközölt 30,6 millió lejt a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházra.

Megnövekedett kerettel számolnak az idei pályázatkiírások esetén: a hamarosan kiírásra kerülő pályázatok több kategóriájában a korábbinál nagyobb keretösszeget irányoztak elő, a sportpályázat keretösszegét például 100 ezer lejjel növelték. Nagyobb összegre pályázhatnak a román kulturális programokat szervező és a családprogram rendezvényeiben részt vevő civil szervezetek is. Pályázatokat írnak ki gyermekprogramokra, sporttevékenységek támogatására, emellett idén is meghirdetik a kulturális, a turisztikai, a népviseleti, valamint a tűzoltó-egyesületeknek szóló pályázatot, valamint a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság pályázatait is.

Öt az előző években is elérhető pályázati programot fogadott el a testület: a falugondnoksági tevékenységet végzők, a fogyatékkal élők, a gyermekvédelmi (például nappali központok működtetésére), a gyermekvédelmi rendszerből kikerült fiatalok, valamint az időseknek szóló tevékenységek programját. A Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság legnagyobb támogatása az otthoni betegellátás hálózatára irányul, amely az országban egyedi módon az egész megyét lefödi – áll a tájékoztatóban.

További prioritás idén Hargita Megye Tanácsa számára a különböző stratégiák – ifjúsági, sport-, turisztikai és más – kidolgozása „Egyértelműen látszik, hogy ami szinergikus, összefogott, egymást erősítő hatással bíró projekt, elképzelés, azt 2021–2027 között támogatják, mindenféle kis, partikuláris igénynek azonban nem fog kedvezni az új uniós pályázati rendszer. Olyan projektekre van szükség, melyek összefogottak, több települést, több tevékenységet fednek le szövetkezeti vagy társulási alapon, és számunkra egyértelmű, hogy ebben a megyei tanács koordináló szerepét meg kell erősítenünk. Ezért az ágazati stratégiákat meg kell újítani – magyarázta a döntéssel kapcsolatban Borboly Csaba.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?