Tăriceanu: a PNL győzze meg az államfőt, hogy menessze a legfőbb ügyészt

Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke vasárnapi nyílt levelében azt kéri a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőitől, győzzék meg Klaus Iohannis államfőt, hogy menessze Augustin Lazăr legfőbb ügyészt.

„Arra kérlek benneteket, kedves liberális barátaim, győzzétek meg átmeneti vezetőtöket, Klaus Johannist, hogy tanúsítson tiszteletet azok iránt, akik megalapították a Nemzeti Liberális Pártot, tanúsítson tiszteletet azok iránt, akik meghaltak a kommunista börtönökben, és írja alá az Augustin Lazăr főügyész leváltásra vonatkozó rendeletet. Csatlakozzatok hozzánk legalább most, mert a történelem egyikünknek sem fog megbocsátani, ha nem sikerül sikerre vinni kezdeményezésünket” - jelentette ki Popescu-Tăriceanu

A politikus a nagyenyedi börtönben egykor raboskodó több antikommunista disszidens vallomására hivatkozik, akik szerint a mai legfőbb ügyész egykor megtagadta szabadsághoz való jogukat. Emlékeztet: a kommunista gulágnak 240 fogvatartási helye volt, köztük 44 börtön, 61 vallató és száműzetési helyszín, 72 munkatábor, 63 deportálási központ és kényszerlakhely, tíz politikai célra használt pszichiátriai kórház, és száz megyei vallatóközpont a Securitate számára, „ahol elpusztult a liberális és a parasztpárt színe-virága”.

 

Călin Popescu-Tăriceanu április 3-án nyílt levélben kérte Klaus Johannis államfőtől, hogy írja alá az Augustin Lazăr főügyészt elbocsátó rendeletet, azzal érvelve, hogy egyike volt azon személyeknek, akik részei voltak a kommunista rendszer „piszkos játékainak”.

Mint ismert, Augustin Lazăr legfőbb ügyész tagadja a kommunista rendszer politikai titkosrendőrségével, a hírhedt Securitatéval való együttműködést, és azt is, hogy szerepe lett volna a diktatúra idején egy nagyenyedi politikai fogoly szabadlábra helyezésének megakadályozásában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?