FRISSÍTVE – A kommunista rendszer kiszolgálásával gyanúsítják a legfőbb ügyészt

A kommunista rendszer kiszolgálásának gyanúja miatt került egy botrány középppontjába Augusztin Lazăr legfőbb ügyész. FRISSÍTÉS: Lazăr azonnali menesztését kérte a szenátus elnöke.

A Lumea Justiției (Az igazságszolgáltatás világa) című portál hozta nyilványosságra, hogy az 1980-as évek közepén egy Fehér megyei ügyész, akinek a neve megegyezik a jelenlegi főügyészével, két alkalommal is visszautasította a a nagyenyedi börtönben fogva tartott Iulian Filip kommunistaellenes mozgalmár feltételes szabadlábra helyezési kérelmét, arra hivatkozva, hogy „folytatja felforgató tevékenységét a Ceaușescu-rendszer ellen”. A portál nem véli biztosra, hogy ugyanarról az Augustin Lazărról van-e szó, de megjegyzi, hogy a jelenlegi főügyész Fehér megyei illetőségű.

Nem maradtak el a nyilvánosságra került üggyel kapcsolatos reakciók: az 1989. december 21. Egyesület elnevezésű forradalmár-szervezet követeli, hogy Lazăr mondjon le, és nyilvánosan kérjen bocsánatot az ország elnökétől és valamennyi polgárától. A legfőbb főügyész – akinek a mandátuma egyébként a hónap végén lejár – távozását kéri Traian Băsescu, a Népi Mozgalom Pártja elnöke is, aki államfői mandátuma alatt kihirdette a kommunizmus bűntetteit elítélő törvényt. Tudorel Toader igazságügyi miniszter azt felelte az őt kérdező újságíróknak, hogy „Lazăr legfőbb ügyészi pályázatában nem szerepelt ez az ügy”.

A kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) szóvivője, Varujan Vosganian parlamenti képviselő az ügy pikantériájára hívta fel a figyelmet: akkor „robbant” a botrány, amikor az 1989-es rendszerváltó forradalom szellemiségét ápoló Temesvár Társaság Reménység-díjjal készült kitüntetni Augustin Lazărt. A díjat a kommunistaellenes forraladom ideológiájának felvállalásáért, az emberi jogokért folytatott küzdelem és a demokratikus értékek terjesztése elismeréseként ítélik oda; tavaly Laura Codruța Kövesi volt korrupcióellenes főügyész kapta meg. A díjat nem adták át végül, és Vosganian feltette a költői kérdést: „Mi lett a kitüntetéssel?”

Lazăr: „Nem voltam a politikai rendőrség tagja”

Augustin Lazăr legfőbb főügyész kedd este elutasította a megjelent információkat, melyek szerint tagja lett volna a politikai rendőrségnek, és feltette a legfőbb ügyészség honlapjára a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) által kiállított igazolásokat. Ezek bizonyítják, hogy nem léteznek olyan dokumentumok, melyek arra utalnának, hogy együttműködött volna a Securitatéval, vagy annak tagja lett volna.

„Kategórikusan elutasítom bizonyos érdekelt kijelentéseit, melyek szerint tagja lettem volna a politikai rendőrségnek. Ez félretájékoztatás ,és ezt alátámasztják a CNSAS 2009. június 18-án, 2019. február 14-én és 2019. február 27-én kiadott igazoló iratai, melyek tanúsítják, hogy nem léteznek olyan dokumentumok, melyek arra utalnának, hogy együttműködtem volna a Securitatéval, vagy annak tagja lettem volna” – írta.

Szerinte azért indítottak ellene támadást, mert most zajlik Románia leendő legfőbb főügyészének kinevezési eljárása, és el akarják lehetetleníteni őt mint főügyészt, ugyanakkor gyengíteni szándékoznak a főügyészi intézményt is. „Hangsúlyozom, hogy egész szakmai karrierem alatt, ügyészként csak azt tartottam szem előtt, hogy a törvény előírásait szigorúan betartsam, soha nem engedtem politikai befolyásoknak” – szögezte le Augustin Lazăr.

FRISSÍTÉS: Călin Popescu-Tăriceanu felszólította Klaus Iohannis államfőt, írja alá az Augustin Lazăr legfőbb ügyész tisztségből való menesztéséről szóló rendeletet. A szenátusi elnök arra hivatkozik, hogy bizonyos információk szerint Lazăr egyike a kommunista rendszer „mocskos munkát végző, szomorú emlékezetű szereplőinek”.

„Felkérem, államelnök úr, hogy alkotmányos szerepkörének megfelelően, a demokrácia biztosítójaként sürgősen írja alá a főügyész tisztségből való menesztését. Azon félelmetes információk közzétételéről van most szó, melyek szerint Románia főügyésze, akinek erkölcsi példaként kellene szolgálnia az ország ügyészei és bírói számára, egyike volt a kommunista rendszer mocskos munkát végző, szomorú emlékezetű szereplőinek” – szögezte le Tăriceanu a szerdán elküldött nyílt levélben.

Hozzátette, sürgősen tisztázni kell, hogy Augustin Lazăr tagja volt-e vagy sem „a hírhedt törcsvári iskolában végzett kommunista ügyészcsoportnak. Amint ismeretes, abban az iskolában képezték ki 1969-től kezdődően az összes ügyészt, akiket aztán a kommunista párt és a Securitate irányelveinek gyakorlatba ültetésére használtak fel a hatalommal szemben álló állampolgárok meghurcoltatása és üldöztetése kapcsán” – jelentette ki a szenátus elnöke. Szerinte ezen cselekedetek nyomait a rendszerváltás után igyekeztek eltüntetni az érdekelt felek a hírszerző szolgálat segítségével, és több ügyészt és bírát tisztára mostak.

„Úgy tűnik, ugyanebben a helyzetben van a jelenlegi legfőbb ügyész, akinek szakmai dossziéját tisztára mosták barátai” – állította.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?