FRISSÍTVE - Rossz szájízzel, de kihirdette Johannis a költségvetésről szóló törvényt

FRISSÍTVE: Kihirdette pénteken Klaus Johannis államfő a 2019-es költségvetésről szóló törvényt - közölte az elnöki hivatal.

A jogszabály kihirdetése előtt tartott sajtónyilatkozatában az államfő rosszakarattal vádolta meg a Szociáldemokrata Pártot (PSD), amiért a parlament nem vizsgálta felül a költségvetési törvényt, így az módosítások nélkül került vissza hozzá kihirdetésre. 

"Egy nap - ennyit szánt a PSD a parlamentben az ország számára oly fontos tervezet felülvizsgálatára. Nemcsak súlyos komolytalanságról, hanem egyenesen rosszakaratról árulkodik az, hogy megtagadták helyrehozni egy olyan költségvetés hibáit, amely egyértelműen negatív hatással lesz a gazdaságra, és ezt sajnos az állampolgárok fogják megérezni" - fogalmazott az elnök a Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában. 

Az államfő úgy véli, a PSD kizárólag politikai megfontolásból hagyta figyelmen kívül a költségvetéssel kapcsolatos bírálatait. Rámutatott, a nagyobbik kormánypárt "hiába keresi a bűnbakokat", a 2019-es büdzsé kizárólag azért késik, mert a kormány a törvény által előírt határidőhöz képest három hónapos késéssel fogadta el, illetve küldte el a parlamentnek a tervezetet. 

Johannis szerint az adóügyi intézkedésekről szóló 114-es sürgősségi kormányrendelet is azt bizonyítja, hogy a jelenlegi kormány "mérgező hatással van" az ország gazdasági és pénzügyi stabilitására, az állampolgárok jólétére, akik "nap mint nap megérzik a PSD inkompetenciájának és szélhámosságának eredményeit". 

Az államfő rámutatott, az idei büdzsé papíron jól mutat, de valójában arra alapoz, hogy költségvetés-kiigazításkor "majd betömnek bizonyos lyukakat". Johannis szerint az elmúlt két év PSD-kormányzása "egy nagy fekete lyuk a román gazdaságon és a román társadalmon". "A PSD-kormány csődöt mondott" - nyomatékosította az elnök. 

Kapcsolódók

Kimaradt?