A szakbizottságok egy betűt sem módosítottak a költségvetési törvényen

Elutasította szerdán a parlament két házának összevont költségvetési-pénzügyi bizottsága Klaus Johannis államfő igénylését, amellyel a költségvetési törvény felülvizsgálatát kérte.

A jogszabály újratárgyalására vonatkozó kérelem elutasítását a bizottság 23 tagja támogatta, és 13-an ellenezték, így a büdzsétervezetet változatlan formában hagyták jóvá, egyetlen módosító indítványt sem fogadtak el.

A bizottsági vita kevesebb mint egy órát tartott. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter már az ülés elején közölte, hogy a szaktárca eleve elutasít minden módosító javaslatot. "Azonnali szavazást akarunk, mert az emberek már nagyon várják ezt a költségvetést" – jelentette ki.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kérte, hogy adjanak lehetőséget módosító indítványaik ismertetésére, az ülést vezető Viorel Arcaş szenátor azonban elutasította kérelmüket. Florin Cîţu nemzeti liberális párti szenátor jelezte, hogy kérdezni kíván valamit a pénzügyminisztertől. "Majd a szünetben" - válaszolt a tárcavezető.

Több ízben is szóváltásra került sor a szociáldemokrata párti, illetve az ellenzéket képviselő törvényhozók között, és közben sorban leszavazta a testület a módosító javaslatokat.

A képviselőház és a szenátus együttes plénuma 14 órától ül össze, hogy ismét szavazzon a 2019-es költségvetési törvényről, amelyet Klaus Johannis államfő visszaküldött a parlamentnek megfontolásra.

Kapcsolódók

Kimaradt?