Késik a költségvetés: a PSD replikázott Klaus Johannisnak

Ahelyett, hogy hazudna a román állampolgároknak, Klaus Johannisnak bocsánatot kellene kérnie mindazoktól, akiket érint a költségvetés késése - véli a Szociáldemokrata Párt (PSD).

A PSD hétfő este reagált a hivatalos Facebook-oldalán az államfő aznapi nyilatkozataira. "Ez csak egy választási játszma, Johannis ugyanis nagyon jól tudja, hogy a parlament rövidesen ismét elfogadja a büdzsétörvényt, és ezúttal már nem tudja megakadályozni, hogy érvénybe lépjen" - állítja a nagyobbik kormánypárt, amely szerint az elnök "politikai játszmáját" a gyermekek, a nyugdíjasok és a befektetésekre várók sínylik meg a leginkább.

A bejegyzés szerint "három nagy hazugság" volt Johannis hétfő délutáni nyilatkozatában. "Hazudott, amikor azt mondta, hogy hiányzik 1,4 milliárd lej a nyugdíjakra szánt költségvetésből. A valóság az, hogy hosszú évek után a 2019-es esztendő az, amikor 1,7 milliárd lejes többlet fog keletkezni a nyugdíjalapban a társadalombiztosítási hozzájárulás terhének a munkáltatóról az alkalmazottra való átruházásával, amit oly hevesen bírált az elnök" - fogalmaznak.

A PSD vezetői szerint hazudott Johannis akkor is, amikor azt állította, hogy a PSD-nek módjában állt volna emelni a gyermeknevelési pótlékot márciustól. "A valóság az, hogy a PSD előkészített minden ehhez szükséges jogszabályt, Johannis azonban mindezeket blokkolta az alkotmánybírósági óvással és azzal, hogy visszaküldte a költségvetést a parlamentnek újbóli megfontolásra" - olvasható a bejegyzésben.

A PSD bírálja a bejegyzés Johannis elnöknek a nyugdíjemeléssel kapcsolatos kijelentéseit is. „Johannis államfő hazudott, amikor azt mondta, hogy a PSD késve emeli a nyugdíjakat. A valóság az, hogy tavaly júliusban előrehoztuk az eredetileg 2019 januárjára időzített nyugdíjemelést, és jövő év januárja helyett idén szeptemberben növeljük ismét" - állítják.

Ezt nyilatkozta az államfő hétfőn

Klaus Iohannis államfő azt mondta hétfőn a Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában, hogy kizárólag a PSD-t terheli a felelősség, amiért még nincs költségvetési törvénye az országnak. „A hazug nyilatkozatokkal és a felelősség előli meneküléssel nem rejthető el a nyilvánvaló tény: kizárólag a PSD-t terheli a felelősség, amiért március derekán még nincs költségvetésünk” - szögezte le.

Az elnök bejelentette, úgy döntött, hogy a társadalombiztosítási költségvetés törvényét kihirdeti, ugyanakkor ismét felszólította a kormányt és a parlamentet, hogy a költségvetési törvénybe foglalják bele a nyugdíjak kifizetéséhez 2019 végéig szükséges teljes összeget. Johannis számításai szerint mintegy 1,4 milliárd lej hiányzik a nyugdíjalapból ahhoz, hogy az idei juttatásokat maradéktalanul ki tudják fizetni. Az államfő hozzátette, a nyugdíjakat szeptembernél korábban is emelni lehetne, mint ahogyan a gyermeknevelési támogatás is nőhetett volna már március 1-jétől, „ha a PSD valóban akarta volna”.

Kapcsolódók

Kimaradt?