Nem kifogásolja Kövesi európai főügyészi kinevezését Kelemen Hunor

Laura Codruţa Kövesit kellene kinevezni európai főügyésznek, ha már eljutott idáig a szelekciós folyamatban, és az Európai Parlament is alkalmasnak tartja a posztra – jelentette ki kedden a Digi24 hírtelevíziónak Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke elmondta, nem követte a volt korrupcióellenes főügyész európai parlamenti meghallgatását. „Ám úgy vélem, hogy ha már idáig eljutott, el kellene foglalnia a megpályázott tisztséget. Ha megvan hozzá a szakmai tapasztalata, ha az Európai Parlament a meghallgatása után alkalmasnak találta, nem kifogásolom a kinevezését” – mondta a politikus.

Kelemen Hunor mindazonáltal úgy véli, hogy a parlamentnek nem kellene beavatkoznia a főügyészek kinevezési folyamatába. „Azért esik nehezemre esik állás foglalni ebben a kérdésben, mert nem támogatom, hogy a parlament – legyen az tagállami vagy európai – beavatkozzon az ügyészségek vezetőinek kinevezésébe. Ha kijelentem, hogy nincs jól ez így, rám fogják, hogy ellenzem Kövesi kinevezését” – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

 

Mint ismert, az Európai Parlament Laura Codruţa Kövesit, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) korábbi vezetőjét választotta hivatalos jelöltjének az európai főügyészi tisztségre. Az uniós tagországok nagykövetei korábban titkos szavazással Jean-Francois Bohnert francia ügyész támogatása mellett döntöttek, ezért egyeztetések kezdődtek az EU Tanácsa és az EP között a poszt várományosáról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?