Újabb ügyben gyanúsították meg az európai főügyészi posztra esélyes Kövesit

Újabb ügyben gyanúsította meg az igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség (SIIJ) Laura Codruța Kövesi volt korrupcióellenes főügyészt csütörtökön, akit aznap választott hivatalos jelöltjévé az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament.

Ezt maga a gyanúsított jelentette be Bukarestben több mint öt órát tartó kihallgatását követően. Kövesivel február közepén közölte a SIIJ, hogy hivatali visszaéléssel, megvesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítja, most pedig tudomására hozták, hogy egy másik - általa nem részletezett - ügyben is gyanúsítottá vált.

Kövesit abban az ügyben idézte be csütörtökön a SSIJ, amelyben hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják egy Sebastian Ghiţă volt képviselő által tavaly decemberben benyújtott feljelentés alapján. A volt DNA-főügyész azt állítja, ebben a dossziéban nem volt lehetősége nyilatkozatot adni, majd amikor távozni készült, közölték vele, hogy egy másik ügyben is eljárás indult ellene. 

Ügyészségi források szerint Kövesit jogtalan megtorlásban való bűnrészességgel és bűnszövetkezetben való részvétellel gyanúsítják abban az ügyben, amelyben a DNA ploieşti-i ügyosztályának két volt ügyésze, Lucian Onea és Mircea Negulescu ellen folyik eljárás. 

Az ügyészségről való távozásakor Kövesi azt mondta az újságíróknak, megóvta az eljárást, mivel nem idézték be törvényesen ebben az ügyben, és nem adtak lehetőséget számára arra, hogy ügyvédet fogadjon. "Egyetlen jogomat sem tartották tiszteletben (...) Nem követtem el semmit mindabból, amivel vádolnak, ezek mind fabulációk, amelyeket igyekszem mielőbb tisztázni. Ahhoz azonban, hogy ezt megtehessem, tudnom kell, hogy pontosan mivel vádolnak, milyen tettekre alapulnak ezek a vádak, és mikor követtem el ezeket. Nem építhetem a védelmemet egy jegyzőkönyvre, amellyel a tudomásomra hozzák, hogy gyanúsított vagyok" - fogalmazott. 

Kövesi ártatlanságát hangoztatta, az ellene indított eljárásokat pedig egy európai főügyészi kinevezése megakadályozását célzó lejáratási kampánynak minősítette. „Nem véletlen egybeesés, hogy épp aznapra idézték be, amikor az Európai Parlamentben is döntéseket hoztak az európai főügyészi tisztségre pályázó jelöltekkel kapcsolatban” – jelentette ki.

A volt korrupcióellenes főügyész azt állítja, két éve folyamatosan meghurcolják a nyilvánosság előtt, és a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) keretében működő Igazságügyi Felügyelet (IJ) is csaknem ötven alkalommal ellenőrizte. "Érdekes módon más ügyészek esetében nem közölték ennek a részlegnek az ügyészei, hány eljárás van folyamatban ellenük. Én viszont a sajtóból tudtam meg, hogy 18 dossziém van. Ez esetben természetesen az ártatlanság vélelmének megszegésével történt a közlés" - részletezte Kövesi. 

Kövesi ügyében Adina Florea, a SIIJ főügyészhelyettese jár el, akit az igazságügyi miniszter kétszer is Kövesi utódjaként jelölt a DNA élére, de Klaus Johannis államfő következetesen megtagadta kinevezését. A volt korrupcióellenes főügyész emiatt elfogultsági óvást terjesztett be Florea, illetve az eljárást felügyelő SIIJ-főügyész ellen, de kifogásait elutasították.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?