Toader: az egyszerű indítvány tartalma politikai nyilatkozatra emlékeztet

Az ellene benyújtott egyszerű indítvány tartalma politikai nyilatkozatra emlékeztet - mondta Tudorel Toader igazságügyi miniszter az indítvány képviselőházi vitáján, hangsúlyozva, hogy az igazságszolgáltatásnak az állampolgárok szolgálatában kell állnia. 

A Tudorel Toader és PSD-ALDE, el a piszkos kezekkel az igazságszolgáltatástól címet viselő egyszerű indítványt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 91 képviselője nyújtotta be az alsóházba, az igazságügyi miniszter lemondását követelve. 

Az indítvány keddi vitáján Toader azt mondta, nem kívánja minősíteni a dokumentumba foglalt állításokat, de megjegyezte, hogy annak szövege inkább politikai nyilatkozatra emlékeztet, ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy mind a jobb-, mind a baloldali törvényhozók és a "tisztességes állampolgárok" is ismerik "a valós helyzetet". Az igazságügyi miniszter felhívást intézett az indítvány aláíróihoz, hogy olvassák át hétfőn közzétett tevékenységi beszámolóját, amelyben - állítja - választ találnak a dokumentumban felvetett problémák nagy részére. 

"Igen, az igazságszolgáltatásnak az állampolgárok szolgálatában kell állnia. (...) Nem szabad abba a helyzetbe jutnunk, hogy meg kelljen védeni az állampolgárokat az igazságszolgáltatástól, amelynek tevékenysége nagyrészt pozitív, de önök is láthatták a számos negatív tényezőt. Nem kívánom önöknek, hogy ilyen visszaélések áldozatai legyenek" - fogalmazott Toader. 

Toader: csökkent a visszaesők aránya

Csökkent a börtönből kiszabadult és újabb bűncselekményt elkövető személyek száma - mondta Tudorel Toader igazságügyi miniszter az ellene benyújtott egyszerű indítvány képviselőházi vitáján, és azt ígérte: az erre vonatkozó konkrét, hivatalos adatokat szerdán megküldi a képviselőknek. "Önök azt állították, hogy a visszaesők aránya látványosan, mit tudom én, exponenciálisan megnőtt. Ma bekértem az erre vonatkozó adatokat az Országos Börtönigazgatóságtól. 2008-ban a visszaesők aránya 46,3% volt, 2014-ben 43%, 2016-ban 38,2%, 2017 -ben 38,3%, 2018-ban pedig 38,4%. Nem én találtam ki ezeket az adatokat, az Országos Börtönigazgatóságtól kaptam. Holnap elküldöm önöknek hivatalosan, aláírva és bélyegzővel ellátva, hogy meggyőződjenek róla, ha akarnak" - mondta Toader. 

A tárcavezető hozzátette: jelenleg 20.000 fogvatatottra 13.400 közalkalmazott jut, és a kárpótló fellebbezésre vonatkozó törvény alkalmazásával ez az arány egyre jobb lesz, és akár megoldhatja a személyzethiányt. 

Toader hárít

Bizonyos szempontból módosítani kellene az alkotmányt - mondta Tudorel Toader igazságügyi miniszter az ellene benyújtott egyszerű indítvány képviselőházi vitáján, és hozzátette: erre egyelőre nincs lehetőség, mert a kormánykoalíció nem rendelkezik a szükséges háromnegyedes többséggel a parlamentben. 

A tárcavezető szerint a Velencei Bizottság véleménye szintén az, hogy az alaptörvény megérett a módosításra. Toader elhárította a felelősséget, ami a bírák és ügyészek által elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyosztályt illeti, mert azt az igazságügyi törvények parlamenti módosításával hozták létre, az erre vonatkozó kormányrendelet csak lehetővé tette az ügyészség működését. "Ne kérjék tőlem, hogy mások tetteit felvállaljam" - mondta Toader. 

Az ellenzék képviselői bírálták az igazságügyi minisztert

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői a Tudorel Toader igazságügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítvány vitáján bírálták kedden a parlamentben a tárcavezető munkáját. 

Gabriel Andronache liberális képviselő úgy fogalmazott, hogy Tudorel Toader a "kormánycirkusz egy artistája", és egyetlen pozitív dolog, amit tehetne, az az lenne, hogy benyújtja lemondását, mert a 2019/7-es kormányrendelet módosítása nem elégséges. Andronache azzal vádolta Toadert, hogy maga alá akarja gyűrni az igazságszolgáltatást, hogy maga dönthessen arról, hogy "ki megy börtönbe, és ki nem". 

Stelian Ion USR képviselő szerint is, Tudorel Toader, "ha van még csöppnyi tisztesség benne", akkor lemond. Meglátása szerint "a miniszter elvtárs" jobban tenné, ha elmenne lefeküdni, mert "amikor mindenki mondja, hogy részeg vagy, akkor haza mégy és lefekszel". Marius Paşcan, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) nevében azt mondta: a PMP megszavazza a Toader elleni indítványt, mert az igazságügyi miniszter "a bűnözők érdekének rendelte alá az igazságszolgáltatást". 

A független igazságszolgáltatás tiszteletben tartja a jogokat 

A független igazságszolgáltatás tiszteletben tartja az emberi jogokat és a törvényes előírásokat- hangoztatta Márton Árpád RMDSZ-es képviselő a Tudorel Toader igazságügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítvány keddi vitáján. Márton Árpád azt válaszolta az indítványban feltett kérdésre: hogy "nem érezik jól magukat" sem akkor, amikor alapvető jogaik és szabadságaik veszélyben vannak, sem az új törvénymódosítások után, sem a titkos protokollumok és alkotmányellenes lehallgatások kapcsán, sem amiatt, hogy nem ültették gyakorlatba az ártatlanság vélelméről szóló uniós irányelvet, sem akkor, amikor az általuk képviselt kisebbséget "nemzetbiztonsági kockázatnak tekintik'. 

A képviselő szerint a független igazságszolgáltatás tiszteletben tartja az emberi jogokat és a törvényes előírásokat, és ezek a bírákra és ügyészekre is érvényesek, mert 'ők sem lehetnek a törvény fölött'. Emlékeztetett: az RMDSZ mindig is ellenezte, hogy a kormány sürgősségi kormányrendeleteket adjon ki, és azt mondta, hogy nem érthetnek egyet azzal, hogy miután szétválasztották a bírák és ügyészek karrierjét, ettől eltekintsenek a magas rangú ügyészek kinevezésekor. Megjegyezte, hogy a vonatkozó törvény vitájakor a most ehhez ragaszkodó ellenzék nem értett egyet a karrierek szétválasztásának szükségességével. 

Úgy vélte: szerencsés lett volna, ha a miniszter rész vesz az igazságügyi törvények parlamenti vitáján. Kifejtette: az RMDSZ nem ért egyet a bírák és ügyészek visszaéléseit kivizsgáló ügyosztály megszüntetésével, főleg az után, hogy az ügyosztály főügyészének nyilatkozatából kiderült, hogy miként befolyásolta a bírósági döntéseket az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) keretében működő hasonló alosztály, ami 'megengedhetetlen egy igazi jogállamban'. 
 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?