banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Tudorel Toader: a börtönök túlzsúfoltságának problémája rendszerszintűvé vált

A büntetés-végrehajtási intézetek túlzsúfoltságának problémája rendszerszintűvé vált, de az Európa Tanács Fejlesztési Bankjával kötött hitelmegállapodás révén két új börtön fog épülni az országban - közölte hétfő este Tudorel Toader igazságügyi miniszter.

A tárcavezető sajtótájékoztató keretében számolt be kétéves miniszteri tevékenységéről. Mint mondta, kinevezésekor országos és európai szinten is sok szó esett a börtönállapotokról, majd személyesen ismertette az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt, hogy milyen intézkedéseket tervez hozni Románia a büntetés-végrehajtási intézetekben uralkodó körülmények javítása érdekében.

"Természetesen nem rendeződött a helyzet, mert a börtönök jelentette probléma rendszerszintűvé vált, több év alatt alakult ki, nem lehet egy hét, egy hónap vagy akár egy év alatt megoldani" - fogalmazott.

A miniszter több tervéről is beszélt a téma kapcsán. Ezek között említette meg, hogy az Európa Tanács Fejlesztési Bankjával kötött hitelmegállapodás révén két új börtön épül az országban, a Prahova megyei Berceni-ben, valamint a Buzău megyei Unguriun.

Igazságügyi miniszteri minőségében alatt igyekezett az állampolgárt és a jogait helyezni a tevékenysége középpontjába – jelentette ki Tudorel Toader. Kifejtette, a megbízatása átvételekor megpróbálta felmérni az igazságszolgáltatási rendszer helyzetét. A tevékenységi beszámoló hat fejezetből áll, összesen 85 oldalas, és felkerült az igazságügyi minisztérium honlapjára. A dokumentum nem tér ki az igazságügyi törvények módosításaira, a legutóbbi – sokat vitatott – sürgősségi rendeletre.

Kapcsolódók

Kimaradt?