Újra megszavazták: otthon töltheti börtönbüntetését az elítéltek egy része

Újratárgyalta és módosította hétfőn a szenátus a büntetés-végrehajtást szabályozó, 2013/254-es törvényt, miután az alkotmánybíróság részben alaptörvénybe ütközőnek ítélte a parlament által korábban elfogadott jogszabályt.

Az új változat szerint a legfeljebb 18 hónap szabadságvesztésre ítélt személyek - kivéve azokat, akiket erőszakos bűntettek miatt állítottak bíróság elé - házi őrizetben tölthetik le büntetésüket. A törvény eredeti változata szerint a rendelkezés a legtöbb egy év börtönbüntetésre ítéltekre vonatkozott.

Az új változat ugyanakkor azt is előírja, hogy otthonukban tölthetik le büntetésüket azok a várandós nők, illetve kiskorúakat nevelő személyek, akiket legfeljebb tíz év szabadságvesztésre ítéltek. A törvényről a képviselőház szavaz döntő házként.

A képviselőház ügydöntő házként áprilisban szavazta meg a jogszabályt, amely arra hivatott, hogy csökkentse a börtönök túlzsúfoltságát. Az alkotmánybíróság a jogszabály egészét alkotmányellenesnek nyilvánította amiatt, hogy a képviselőház jelentősen módosította, és olyan új rendelkezéseket vezetett be, amelyeket a szenátus első házként nem vitatott meg. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?