Megszüntetné a PNL a Kövesi ügyében eljáró új ügyészségi részleget

Az igazságszolgáltatás szereplőinek bűncselekményeit kivizsgáló legfőbb ügyészségi részleg (SIIJ) portálról megszüntetéséről szóló törvénytervezetet készül benyújtani a parlamentbe a Nemzeti Liberális Párt (PNL).

Az alakulat képviselőházi frakciójának elnöke, Raluca Turcan hétfőn rámutatott, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) politikai eszközként használja fel a nemrég létesített ügyészségi részleget azok ellen, akik az elmúlt években kivizsgálást indítottak a korrupt politikusok felelősségre vonására.

Hozzátette, a Velencei Bizottság, az Európai Bizottság és az Európa Tanács korrupcióellenes államcsoportja (GRECO) is bírálta a SIIJ létrehozását, sőt fennáll a veszélye annak, hogy emiatt Romániával szemben is elindítsák az uniós alapszerződés hetes cikkelye szerinti eljárást. Ezért a PNL végrehajtó bizottsága hétfői ülésén úgy döntött, hogy törvénytervezetet terjeszt a parlament elé a részleg megszüntetéséről.

Turcan ugyanakkor bejelentette, hogy a PNL egyszerű indítványt nyújt be a hét folyamán Tudorel Toader igazságügyi miniszter ellen, aki – vélik a liberálisok – sokat ártott a román igazságügyi rendszernek, valamint az ország nemzetközi megítélésének, és ezért meg kell fizetnie.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?