Dragnea: a gyerekeknek D-vitamin-hiányuk van. Pintea: tényleg!

Az idei költségvetés elfogadása után új programot indít az egészségügyi tárca, amely ingyenesen biztosít D-vitamint a gyerekeknek és azoknak a felnőtteknek, akiknek vitaminhiányuk van - jelentette be hétfő este Sorina Pintea miniszter.

A tárcavezető ezt egy nappal azután jelentette be, hogy Szociáldemokrata Párt elnöke, Liviu Dragnea közölte: felkérte Viorica Dăncilă kormányfőt és Eugen Teodorovici pénzügyminisztert, a titkosszolgálatoknak elkülönített költségvetési egy részét át kellene csoportosítani az egészségügynek. „Szerintem az is egy nemzetbiztonsági probléma, hogy minden gyerek ingyen kapjon D-vitamint” – vélekedett.

Sorina Pintea kedden elmondta: az orvosi rendelőket a D-vitamin hiányt kimutató berendezésekkel látják el. „Megtörténhet, hogy a romániai lakosság 65 százalékának D-vitamin-hiánya legyen. A program fedezi a felmérés és a pótlás költségeit is” - nyilatkozta Pintea. A tárcavezető szerint a D-vitamin-hiány gyerekeknél angolkórt, felnőtteknél csontritkulást okozhat, de hozzájárulhat a prosztata- és vastagbélrák, illetve bizonyos autoimmun betegségek kialakulásához is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?