FRISSÍTVE - Nincs egyezség a koalícióban, tovább késik a költségvetés véglegesítése

FRISSÍTVE: Sajtóértesülések szerint legkorábban pénteken fogadja el a kormány az idei költségvetés tervezetét, mert a koalícióban sem született még egyezség a számokról. 

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) vezetői hétfőn késő estébe nyúlóan vitáztak költségvetésről, de a találkozó eredménytelenül zárult. A tárgyalásokat kedden délben folytatják.

A hétfő esti, több mint háromórás ülés végén sem Viorica Dăncilă kormányfő, sem a két házelnök, Călin Popescu-Tăriceanu és Liviu Dragnea nem nyilatkozott a sajtónak. A megbeszélésen rész vett Eugen Teodorovici pénzügyminiszter és Marius Budăi munkaügyi miniszter, valamint Daniel Chiţoiu és Varujan Vosganian az ALDE részéről.

Sajtóértesülések szerint a legtöbb vita a helyi és megyei önkormányzatok finanszírozásához kapcsolódik. Szerdán a nagyvárosok szövetségének képviselői (köztük PSD-s polgármesterek) határozottan visszautasították a költségvetésnek azt az előírását, amely szerint 2019-től teljes egészében a helyi költségvetésből kell fedezni a gyermekvédelemmel és a fogyatékkal élő személyekkel kapcsolatos kiadásokat.

Az RMDSZ is elsősorban a helyi önkormányzatok finanszírozási rendszerét kifogásolja. Kelemen Hunor szövetségi elnök korábban a Maszolnak elmondta, ebben a formájában nem támogatják a költségvetés tervezetét.

FRISSÍTÉS: A költségvetésről zajló keddi koalíciós egyeztetések is eredménytelenül zárultak – írja az Agerpres. Kedden folytatják a tárgyalásokat, amelyre meghívják a nagyvárosok szövetségének képviselőit és a szállításügyi minisztert is. A hírügynökség szerint a keddi találkozón az RMDSZ is képviselve volt.

Kapcsolódók

Kimaradt?