Idő előtt szakították félbe a disznóvágást az olasz rendőrök

Hat hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetést és 150 ezer eurós bírságot kaphat az a négy román és egy olasz állampolgár, aki karácsony tájékán "hagyományos" disznóvágást tartott Olaszországban.

Az öt, 35-től 40 évig terjedő korú férfit állatkínzással és illegális mészárszék működtetésével vádolják.

Az esetről az Il Messaggero című országos lap írt és óriási felháborodást keltett Olaszországban.

 

Drága mulatságnak bizonyulhat a "hazai hagyományok" exportálása négy, Olaszországban vendégmunkáskodó romániai férfi számára, akik ahelyett, hogy az ünnepekre hazajöttek volna és szülőfalujukban vágták volna le a disznót, Olaszországban próbálták előteremteni a karácsonyi asztalra valókat.

A leszúrt állat visítására ébredő szomszédok kihívták a rendőrséget a Róma melletti Anzióban, akik közbeavatkoztak, és azonnal véget vetettek a 'barbár szertartásnak'. Az olasz rendőrök megállapították, hogy az illegális mészárszék semmilyen higiéniai és élelmiszerbiztonsági előírásoknak nem felel meg, mi több az állatot előzetes bódítás nélkül szúrták meg.

A nyomozás eredményeként kiderítették, hogy a disznót egy legálisan működő állatfarmról vásárolták és az olasz tettestársuk segítségével szállították haza.

A hír óriási vitát váltott ki Olaszországban, szerda délig közel 1600-an osztották meg és több mint 400-an szóltak hozzá az Il Messaggero cikkéhez. Voltak, akik a disznóhoz hasonló sorsot kívántak a román férfiaknak, ám olyanok is akadtak, akik megvédték őket. Ez utóbbiak arra emlékeztettek, hogy 20, 30 évvel ezelőtt Olaszországban is így vágták faluhelyen a disznót és az esemény a család, a helyi közösség ünnepe volt, most pedig a gyilkosoknak kijáró megbélyegzésben részesülnek azok, akik hagyományos disznóvágást merészelnek tartani.

Kapcsolódók

Kimaradt?