Johannis jóváhagyta Románia csatlakozását az ENSZ globális migrációs csomagjához

Klaus Johannis államfő jóváhagyta a kormány javaslatát, hogy Románia csatlakozzék az ENSZ globális migrációs csomagjához, amelyet december 10-11-én Marokkóban fogadnak el - közölte szerdán az elnöki hivatal.

A kormány által kidolgozott, és immár az államfő által is jóváhagyott memorandumban Bukarest úgy értékeli, hogy az elfogadás előtt álló ENSZ-csomag nem bátorítja a migrációt, nem hoz létre új jogokat, hanem ihletforrásként összegzi azokat a jó megoldásokat, amelyekre az államok migrációs politikájukat alapozhatják.

A memorandum leszögezi, hogy a globális migrációs csomag nem egy jogilag kötelező érvényű dokumentum, ilyenként tiszteletben tartja azt, hogy minden államnak szuverén joga saját hatáskörben dönteni bevándorlási feltételeiről, a nemzetközi joggal összhangban, továbbá nem irányoz elő pénzügyi hozzájárulást sem a csatlakozó országok számára.

Az ENSZ-csomag az érintett országok együttműködését célozza a törvényes migráció terén, "erősítendő a migráció és a migránsok hozzájárulását a fenntartható fejlődéshez" - olvasható a memorandumban.

A bukaresti memorandum felidézi, hogy az utóbbi másfél évben Románia a csomag kidolgozásának minden szakaszában részt vett, és kiegyensúlyozott, az Európai Unió egységes fellépését szorgalmazó álláspontot képviselt. Románia mindvégig ragaszkodott ahhoz, hogy a csomag rendelkezéseit ne tegyék jogilag kötelezővé, tartsák tiszteletben az államok szuverenitását, és tegyenek különbséget a törvényes és törvénytelen migráció, a menekültek és migránsok között.

Románia úgy ítélte meg, hogy az Európai Unió soros elnökségét hamarosan átvevő, illetve az ENSZ Biztonsági Tanácsának ideiglenes tagságára pályázó országként csatlakoznia kell a globális migrációs csomaghoz, és ez nemzeti érdekeivel is összhangban áll. Romániát a szolidaritás elve, a migrációs kihívásra adandó átfogó és összehangolt válaszok megtalálásának szükségessége, valamint a szabályozatlan és törvénytelen bevándorlással járó negatív jelenségek, az idegengyűlölet, intolerancia, rasszizmus leküzdésének szándéka vezérelte döntésében - zárul a román elnöki hivatal közleménye.

Kapcsolódók

Kimaradt?