Kizárná Makkai Gergelyt az RMDSZ-ből a Maros megyei szervezet

Az RMDSZ Maros megyei szervezetének Területi Állandó Tanácsa hétfőn arról döntött, hogy kezdeményezi Makkai Gergely RMDSZ-ből való kizárását, mert nem tett eleget a TÁT október 4-ei felszólításának, és nem mondott le Marosvásárhely alpolgármesteri tisztségéről.

„Az elmúlt időszakban többen is beszéltünk Makkai Gergellyel, mindannyian emlékeztettük őt tanácsosjelölti vállalására, miszerint tiszteletben fogja tartani a szövetség programját, szabályzatát és döntéseit. Nem tett eleget az RMDSZ kérésének így a Területi Állandó Tanács kezdeményezi a tagságának megvonását és Makkai Gergely RMDSZ-ből való kizárását. A magunk részéről már most úgy tekintjük, hogy a Marosvásárhelyi tanácsban a továbbiakban nem tíz, hanem kilenc tanácsossal dolgozunk, azonban jogi értelemben vett döntést csak az SZKT hozhat” – idézte Péter Ferenc megyei elnököt az RMDSZ Maros megyei szervezetének közleménye.

 

A törvény szerint a helyi tanácsosok csak akkor kénytelenek visszaadni mandátumukat, ha annak a szervezetnek a tagságát is elveszítik, amelynek jelöltlistáján a képviselőtestületbe jutottak. Makkai Gergely RMDSZ-tagságáról, illetve a szervezetből való esetleges kizárásáról csak a Szövetségi Képviselők Tanácsa jogosult dönteni.

Az alpolgármestert korábban egyebek mellett azért szólította fel lemondára a Maros megyei RMDSZ, mert úgy vett részt egy dél-koreai úton a város képviselő delegációban, hogy azt a szövetség ellenezte. Ezért a városi szervezet az elöljárót az utazás költségének megtérítésére kötelezte.

Kapcsolódók

Kimaradt?