FRISSÍTVE - Makkai Gergely alpolgármester a lemondatásáról: „Viszonthallásra!”

FRISSÍTVE: A Maros megyei RMDSZ csütörtökön lemondásra szólította fel Marosvásárhely RMDSZ-es alpolgármesterét. „Köszönöm, viszonthallásra!” – válaszolta Makkai Gergely a Maszolnak arra a kérdésére, hogy lemond-e.

Az RMDSZ Maros megyei szervezetének Területi Állandó Tanácsa (TÁT) csütörtöki ülésén kielemezte Marosvásárhely magyar alpolgármesterének tevékenységét. A testület arra kérte Makkai Gergelyt, hogy távozzon tisztségéből – közölte a megyei szervezet sajtóirodája.

 „A Marosvásárhelyen hozott politikai döntések jelentősége túlmutat a városon, országos hatása van az itteni politikai cselekvéseknek. Hangsúlyos elégedetlenség fogalmazódott meg egyrészt a közvéleményben, másrészt az RMDSZ-en belül, az alpolgármester és a frakció tevékenységét illetően. A TÁT mindent figyelembe véve arra kéri Makkai Gergelyt, mondjon le alpolgármesteri tisztségéről” – idézte Péter Ferencet, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnökét a közlemény.

A Maros megyei RMDSZ ugyanakkor felkérte a szövetség marosvásárhelyi szervezetét, hogy a lemondást követően nevesítse az új alpolgármester-jelöltet. Az nem világos azonban, hogy Makkai Gergely eleget tesz-e a megyei szervezet felszólításának, és átadja-e helyét egy másik jelöltnek. „Köszönöm, viszonthallásra!” – nyilatkozta a Maszolnak, amikor csütörtökön telefonon megkerestük, és a lemondásáról kérdeztük.

A TÁT ülésén szavaztak az RMDSZ-es önkormányzati képviselők frakciófegyelméről is. A döntés értelmében a különböző határozattervezetekről a megyei RMDSZ-frakcióval is egyeztetnek ezentúl a városi önkormányzati képviselők, a vitás kérdésekben pedig a megyei elnök, vagy a kinevezett területi állandó tanács-tag döntése érvényes a városi frakcióra. Testület döntött arról is, hogy a városi RMDSZ egyelőre nem vonul ellenzékbe a helyi önkormányzati testületben.

Makkai Gergelyt 2017 júniusában, egy évvel az önkormányzati választások után választották Marosvásárhely alpolgármesterévé. Korábban az RMDSZ helyi és megyei szervezetében megoszlottak a vélemények arról, hogy szükség van-e magyar alpolgármesterre olyan körülmények között, hogy a magyar politikai képviselet a várost 2000 óta vezető Dorin Florea polgármester leváltására törekszik. Dorin Florea polgármestersége korábbi ciklusaiban partnerévé tette az RMDSZ által tisztségbe juttatott alpolgármestereket.

Az előzmények

Az alpolgármester lemondatásának előzménye, hogy a városi RMDSZ vezetésének döntésével szembemenve Makkai Gergely és Bakos Levente helyi tanácsos úgy döntöttek, hogy elutaznak a város képviseletében a dél-koreai világbéke konferenciára – emlékeztet az Erdély TV.

A marosvásárhelyi RMDSZ utólag egy közleményt adott ki, amelyben elítélte azt, hogy a szövetség városi frakciója, Mózes Levente kivételével szavazatát adta a küldöttség elutazásáról szóló határozattervezetre. A megyei RMDSZ is élesen bírálta a marosvásárhelyi frakciót amiatt, hogy közpénzen történő, a közösség számára értéktelennek tartott kiránduláson vettek részt.

Vass Levente, a marosvásárhelyi RMDSZ elnöke ugyanakkor közölte: a dél-koreai kirándulás miatt a városi szervezet vezetése fejenként 1500 eurós bírságot szabott ki a két városi tanácsosra. A pénzt a tervek szerint a közösség érdekeit szolgáló célokra fordítja majd a szövetség.

Kapcsolódók

Kimaradt?