Fizetett, és nem mond le Marosvásárhely RMDSZ-es alpolgármestere

Egyelőre nem mond le tisztségéről Makkai Gergely, Marosvásárhely RMDSZ-es alpolgármestere, aki hétfőn megtérítette azt az összeget, amelyet a város költségvetéséből - az RMDSZ által ellenzett - dél-koreai útjára fordítottak.

A politikus a Marosvásárhelyi Rádiónak elmondta: arra hivatkozva próbálják eltávolítani a tisztségéből, hogy dél-koreai utazásával felháborodást váltott ki a marosvásárhelyiekben, ő azonban nem érzékeli ezt a felháborodást. Hozzátette: várja, hogy írásban szólítsák fel a lemondásra, és támasszák alá a felszólítást. "Addig végzem a munkámat a marosvásárhelyi lakosság érdekében, és a vállalásomat a mandátum végéig szeretném folytatni" - fogalmazott az alpolgármester.

Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete átküldte az MTI-nek annak a nyugtának a képét, mely Makkai Gergely hétfői 6978 lejes befizetését tanúsítja. Vass Levente, a városi szervezet elnöke az MTI-nek elmondta: az általa vezetett szervezet nem kíván állást foglalni az alpolgármester lemondatásának kérdésében.

Makkai Gergelyt az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete szólította fel a költségek megtérítésére. A párt Maros megyei szervezete Területi Állandó Tanácsa (TÁT) csaknem egyhangú szavazással lemondásra kérte a politikust, nemcsak a dél-koreai út, hanem az alpolgármesteri tevékenysége miatt is. Az RMDSZ alapszabálya értelmében a megyei szervezet állandó tanácsa jogkörébe tartozik a bizalom megvonása a szövetség választott vagy kinevezett tisztségviselőitől.

Egyelőre nem vonták meg a bizalmat

Péter Ferenc, a megyei szervezet elnöke az MTI-nek nyilatkozva elmondta: Makkai Gergely azt követően lett alpolgármester, hogy a megyei szervezet bizalmat szavazott neki. A TÁT most a politikus lemondását kérte. Hozzátette: a testületnek nem kell magyarázatot adnia a csaknem egyhangúan meghozott döntéséért, de akár ezt is megteheti.

Péter Ferenc megjegyezte: egyelőre nem vonták meg a bizalmat Makkai Gergelytől. Ha ezt megteszik, a törvény értelmében Makkainak nemcsak az alpolgármesteri, hanem az önkormányzati képviselői mandátuma is megszűnik. A megyei elnök szerint a TÁT a közeljövőben ismét meg fogja vitatni a helyzetet, és mérlegeli a további lépéseket.

Marosvásárhelyen rendkívül kedvezőtlen visszhangot váltott ki, hogy a városi önkormányzat küldöttsége közpénzen egy hétre a dél-koreai világbéke-konferenciára utazott. Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete kirándulásnak minősítette az utat, és felszólította a szövetség önkormányzati képviselőit, hogy ne vegyenek részt rajta. Makkai Gergely alpolgármester és Bakos Levente önkormányzati képviselő a felszólítás ellenére elutazott Dél-Koreába, és a marosvásárhelyi delegáció kiküldetését a városi önkormányzat RMDSZ-frakciója is megszavazta.

Kapcsolódók

Kimaradt?