Nem mond le Marosvásárhely RMDSZ-es alpolgármestere

A Maros megyei RMDSZ felszólítása ellenére nem áll szándékában lemondani Makkai Gergely marosvásárhelyi alpolgármesternek. Ezt a Marosvásárhelyi Rádióban jelentette be a politikus.

„Olyan indokkal akarnak eltávolítani a funkciómból, hogy hihetetlenül mély felháborodást okoztam a közvéleményben. Én ennek egyáltalán nem tapasztaltam a tanújelét. (…) Várom azt, hogy hitelesen igazolják ezt a kijelentést” – nyilatkozta az alpolgármester.

Makkai Gergely lemondatásának előzménye, hogy Marosvásárhelyen rendkívül kedvezőtlen visszhangot váltott ki, hogy a városi önkormányzat küldöttsége közpénzen egy hétre a dél-koreai világbéke-konferenciára utazott. Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete kirándulásnak minősítette a dél-koreai utat, amely véleménye szerint semmilyen hasznot nem hoz a városnak, és felszólította a szövetség önkormányzati képviselőit, hogy ne vegyenek részt ezen.

Makkai Gergely alpolgármester és Bakos Levente önkormányzati képviselő a felszólítás ellenére elutazott Dél-Koreába, és a marosvásárhelyi delegáció kiküldetését a városi önkormányzat RMDSZ-frakciója is megszavazta. Az RMDSZ városi szervezete ezt követően azt kezdeményezte, hogy Makkai Gergely és Bakos Levente adományozza marosvásárhelyi közösségi célokra azt az összeget, amelyet a város költségvetéséből a dél-koreai utazásra fordítottak.

Makkai Gergelyt 2017 júniusában, egy évvel az önkormányzati választások után választották Marosvásárhely alpolgármesterévé. Korábban az RMDSZ helyi és megyei szervezetében megoszlottak a vélemények arról, hogy szükség van-e magyar alpolgármesterre olyan körülmények között, hogy a magyar politikai képviselet a várost 2000 óta vezető Dorin Florea polgármester leváltására törekszik. Dorin Florea polgármestersége korábbi ciklusaiban partnerévé tette az RMDSZ által tisztségbe juttatott alpolgármestereket.

Kapcsolódók

Kimaradt?