A Velencei Bizottság jelentéséről konzultál az államfő a pártokkal: mit mond az RMDSZ?

Az igazságszolgáltatást érintő törvényeknek a Velencei Bizottság jelentését figyelembe vevő módosítására szólította fel a kormánytöbbséget Klaus Johannis államfő, aki szerdán sorra konzultál erről a parlamenti pártokkal. Kelemen Hunor szövetségi elnököt kérdeztük arról, hogy milyen álláspontot képvisel majd az RMDSZ a cotroceni-i találkozón.

„A büntetőjogi törvényeket amúgy is módosítania kell a parlamentnek az alkotmánybíróság döntései miatt, és amikor ezeket a korrekciókat a parlament végrehajtja, a Velencei Bizottság (VB) véleményét is figyelembe kell vennie valamilyen mértékben” – jelentette ki a Maszolnak kedden a szövetségi elnök. Kelemen Hunor elmondta, a Velencei Bizottság friss jelentésének részleteit még nem ismeri, szerdán, az államfővel tartott találkozó előtt, belső egyeztetések nyomán alakítja ki az álláspontját az RMDSZ.

A politikus emlékeztetett: az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testületének ajánlásai között szerepel olyan törvénymódosítás is, amelyek elfogadásához előbb magát az alkotmányt kell módosítani. De a VB kifogásolt olyan módosításokat is – például a büntetőeljárási törvénykönyv esetében –, amelyeket a bukaresti alkotmánybíróság is alkotmányellenesnek talált. „Ezeket meg kell tárgyalni, ki kell igazítani a parlamentben” – mondta a szövetségi elnök, hangsúlyozva azt is, hogy a büntető törvénykönyv módosításait az RMDSZ sem szavazta meg.

A VB-nek arról a kifogásáról, hogy a büntetőjogi törvények módosítását túl gyors és átláthatatlan eljárással fogadták el, Kelemen Hunor megjegyezte: amikor az előző kormányok parlament előtti felelősségvállalással, tehát vita nélkül fogadták el e törvénykönyvek módosításait, akkor a testület részéről nem érkeztek kifogások.

A Velencei Bizottság pénteken fogadta el jelentését a román igazságszolgáltatás működését szabályozó, a napokban hatályba lépett reformcsomaggal kapcsolatban és állásfoglalást tett közzé a bukaresti parlament által megszavazott, kihirdetésre váró büntetőjogi módosításokról. Az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete mindkét állásfoglalásában bírálta a bukaresti vezetést. Klaus Johannis szerint a szakértői testület állásfoglalása is igazolja, hogy a büntetőjogi reform a jogállamiságot veszélyezteti és gyengíti a korrupció elleni küzdelmet.

Ennek ellenére az RMDSZ elnöke úgy látja: ha a kormány azt szeretné, hogy a Velencei Bizottság ajánlásainak általa elfogadott részei mielőbb kerüljenek be a törvényekbe, el kell gondolkodnia azon, hogy ezeket parlament előtti felelősségvállalással fogadtassa el. Ez azt jelentené, hogy ha a honatyák nem szavazzák meg a módosító tervezet, a kormány megbukik.

Kelemen Hunor azért ez a járható út, mert nem lenne jó megoldás megnyitni ismét egy akár több hónapig elnyúló parlamenti vitát az igazságszolgáltatást érintő törvénykönyekől. „A 2019-es választási év előszele már érződik, teljesen más logika szerint működik már a parlament” – magyarázta a politikus.

Brüsszel csak ürügyeket keres

Mint ismert, az Európai Bizottság a Velencei Bizottság ajánlásainak figyelembe vételére szólította fel hétfőn a bukaresti hatóságokat. Brüsszel figyelmeztetett, november 13-án adják majd ki a következő jelentést a román igazságszolgáltatás működését ellenőrző uniós mechanizmus (MCV) keretében, és ebben értékelni fogják a történéseket.

A brüsszeli figyelmeztetésről Kelemen Hunor kérdésünkre kijelentette: „a Velencei Bizottság kifogásait az MCV-jelentésben így is, úgy is viszont fogjuk látni, akár változat a parlament a törvényeken, akár nem”. A politikus szerint az Európai Bizottságnak ez az állásfoglalása voltaképpen arról szól, hogy Románia ne csatlakozhasson a schengeni övezethez. „Brüsszel akkor is talált ürügyeket erre, amikor az ő szempontjukból jól mentek a dolgok Romániában” – jegyezte meg.

Erős jelzést adott az alkotmánybíráság

Arra a felvetésünkre: nincs-e igaza a Velencei Bizottságnak abban, hogy a parlament a büntetőjogi törvények módosítását túl gyorsan és átgondolatlanul fogadta el, hiszen az alkotmánybíróság a büntetőeljárási törvénykönyv 60 cikkelyét alkotmányellenesnek találta, Kelemen Hunor azt válaszolta: ilyen alapon a két törvénykönyv 2010-11-es módosításairól is elmondható, hogy szakmailag megalapozatlanok voltak.

Az RMDSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy az alkotmánybíróság utólag szintén „szitává lőtte” ezeket a módosításokat. „A kollégáim munkáit nem akarom minősíteni, nem vagyok jogász vagy alkotmányjogász. Nyilván az alkotmánybíróság egy komoly jelzést küldött most a parlamentnek, különös tekintettel arra, hogy a bírák egyhangúlag hozták meg a döntéseiket” – fogalmazott a politikus.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?