Florin Iordache: nem fogjuk átvenni a Velencei Bizottság összes ajánlását

Nem fogjuk átvenni a Velencei Bizottság összes ajánlását - nyilatkozta hétfőn a Radio France Internationale-nak (RFI) Florin Iordache szociáldemokrata képviselő. Az igazságügyi törvények módosításával megbízott parlamenti különbizottság elnöke csalódottságának adott hangot, amiért a Velencei Bizottság azelőtt nyilvánított véleményt, hogy ez ügyben döntést hozott volna a román alkotmánybíróság.

Iordache szerint a Velencei Bizottság gyakorlatilag két véleményt fogalmazott meg: egyik az igazságügyi törvényekre, a másik a büntetőjogi törvénykönyvekre vonatkozik. „Várjuk, hogy a napokban közzétegyék a két jelentést, mert az igazságügyi törvényeket illetően voltak módosítások, a büntetőtörvénykönyveket illetően pedig az alkotmánybíróság döntései élveznek prioritást. (...) Csalódott vagyok amiatt, hogy a Velencei Bizottság nem várta meg az alkotmánybíróság vonatkozó döntését, mert számunkra ezek élveznek prioritást. Láttuk, hogy az első jelentésbe is rengeteg hiba csúszott, amit utólag elismertek és kijavítottak” - jelentette ki Iordache.

Kérdésre válaszolva a képviselő leszögezte: nem veszik át a Velencei Bizottság összes ajánlását. Példának a bírák és ügyészek korrupciós ügyeivel foglalkozó külön részleg felállítását hozta fel, amely a Velencei Bizottság szerint nem lenne szükséges, ám „bebizonyosodott, hogy a bírák és ügyészek több mint felének van ilyen jellegű dossziéja, tehát egy ilyen részlegnek van létjogosultsága”' - fejtette ki Iordache.

A bizottsági elnök szerint az alkotmánybíróság döntései prioritást élveznek, hisz „az alkotmánybíróság feladata, hogy összhangba hozza a román törvényeket az európai uniós jogszabályokkal és szerződésekkel”. Iordache leszögezte: Románia törvényeit kizárólag a parlament módosíthatja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?