MOGYE: az egyetemegyesítés ellen tiltakoztak a tanévnyitón

A Vártemplomban tartották hétfőn a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tanévnyitóját, ahonnan a résztvevők átvonultak az egyetem főépülete elé és gyertyagyújtással tiltakoztak az egyetemegyesítés ellen.

A Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség (MMDSZ) közlése szerint „a bizalom érzése töltötte meg a templomot és a város utcáit a résztvevők összetartásának láttán”. A magyar oktatók és diákok a Petru Maior Egyetem MOGYE általi bekebelezése ellen tiltakoztak.

Mint ismert, egy szeptemberi kormányhatározat szerint lezárult a két felsőoktatási intézmény egyesítési folyamata. Erről a MOGYE szenátusa döntött április 18-án, ám a határozat szerint a két egyetem tényleges egyesítése csak 2019-ben valósul meg. Nagy Előd rektorhelyettes portálunkkal korábban közölte: a szenátusi határozatot megtámadták a bíróságon, és mindaddig, amíg nem születik a magyar nyelvű oktatás jövőjét hosszú távon biztosító, megnyugtató döntés, a MOGYE magyar tagozatának vezetői felfüggesztik adminisztratív tevékenységüket. A részletekről itt írtunk bővebben.

(Címlapfotó: Barbócz Zsolt/MMDSZ

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?