A MOGYE magyar oktatói visszavonulnak az egyetem vezető testületeiből

Mindaddig, amíg nem születik a magyar nyelvű oktatás jövőjét hosszú távon biztosító, megnyugtató döntés, a MOGYE magyar tagozatának vezetői felfüggesztik adminisztratív tevékenységüket – döntött szerda este a tagozat közgyűlése. A Petru Maior Egyetem bekebelezése ellen tiltakoznak, és megtámadták a bíróságon az erről szóló szenátusi határozatot.

A magyar tagozat döntéséről Nagy Előd rektorhelyettes tájékoztatta csütörtökön portálunkat. Közlések szerint mindennemű adminisztratív hivatalban végzett tevékenységet felfüggesztenek, a vezetőtanácsból, szenátusból is kivonulnak. „Visszavonulunk jogaink és kötelességünk gyakorlásától” – részletezte a rektorhelyettes. Hozzátette, a nagyon égető és sürgős adminisztratív kérdések végrehajtásában továbbra is részt vesznek.  

A szerda esti tanácskozáson arról is döntöttek, hogy távol maradnak a csütörtökre meghirdetett szenátusi üléstől. „Törvénytelennek tartjuk, mert nem hívták össze időben” – fogalmazott Nagy Előd, aki szerint az ülésen az egyetemi chartáról is szó fog esni, ám tudomása szerint olyan módosításokat ejtenének rajta, amelyek a magyar tagozatot nem érintik. A MOGYE szenátusa amúgy a magyar tagozat nélkül is határozatképes.

További tiltakozó megmozdulásokat szerveznek a jövő héttől kezdődően. Emellett pedig a politikum segítségét kérték abban, hogy szerezzenek érvényt a tanügyi törvényben előírt multikulturalitásnak – tudtuk meg Nagy Előd rektorhelyettestől.

Megtámadták az egyetemegyesítést

Mint ismert, az április 18-ai szenátusi határozat előírja a Marosvásárhelyi Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem és a Petru Maior Egyetem egyesülését. Ezt a magyar pedagógusok tiltakozása ellenére hagyták jóvá. Nagy Előd elmondta, a döntést megtámadták a közigazgatási bíróságon, a keresetet már iktatták. A határozat szerint egyébként a két egyetem tényleges egyesítése csak 2019-ben valósul meg.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a múlt héten arra biztatta a magyar tagozatot, hogy azt a kormányhatározatot is támadják meg a közigazgatási bíróságon, amely a két felsőoktatási intézmény egyesülését tényként rögzíti. A rektorhelyettes is úgy tudja, hogy a Hivatalos Közlönyben megjelent függelékben felsorolták az akkreditált felsőoktatási intézményeket, amelyben a Petru Maior Egyetem már nem szerepel. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az oktatási minisztérium megtörténtnek tekinti a két egyetem egyesülését. A kormányhatározat megtámadását szintén fontolgatja a magyar tagozat.

Időközben Leonard Azamfirei rektor hétfőn közölte: 2018. szemptember 20-tól a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem hivatalos elnevezése ezentúl Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Műszaki Egyetem.

A magyar vezetőség állásfoglalása szerint a két egyetem egyesülése „a magyar oktatás felszámolása felé tett döntő lépés”. „Ez az eljárás ékes bizonyítéka annak, hogy a MOGYE-ügy nem az egyetem belügye, a legfontosabb döntéseket nem az egyetem szintjén hozzák meg. Ilyen körülmények között úgy gondoljuk, hogy a kialakult helyzet orvoslása politikai támogatás nélkül elképzelhetetlen, és a probléma megoldása elsősorban nem az oktatók hozzáállásán múlik” – áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben. „A magyar oktatók nyitottak a tárgyalásra, de látszatintézkedésekkel nem elégszünk meg” – összegeztek.

Kapcsolódók

Kimaradt?