Lezajlott Horváth Anna perének első fellebbviteli tárgyalása

Úgynevezett bizonyítási indítványokat nyújtott be a védelem Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármester és Fodor Zsolt üzletember perének első fellebbviteli tárgyalásán. A következő tárgyalást november 7-én tartják. Október 10-én azonban már kiderül, hogy jóváhagyta-e a védelem indítványait a bíró.

A bukaresti legfelsőbb bíróságon szerda délután lezajlott tárgyaláson Horváth Anna védelmét a korábbi ügyvédje, Gheorghiță Mateuț helyett Sergiu Bogdan látta el, aki több bizonyítási indítványt is benyújtott – számolt be a Maszolnak a tárgyaláson jelen lévő Csoma Botond jogász-képviselő.

A védelem elsők között kérte az arra vonatkozó információ titkosságának feloldását, hogy a nemzetbiztonsági törvény 3. paragrafusának melyik bekezdése alapján került Kolozsvár volt alpolgármestere a Román Hírszerző Szolgálat látókörébe. Ez a cikkely azokat a bűncselekményeket sorolja fel, amelyek veszélyeztetik Románia nemzetbiztonságát. Sergiu Bogdan emellett kérte a végzés titkosságának feloldását, amellyel a legfelsőbb bíróság jóváhagyta Horváth Anna nemzetbiztonsági megfigyelését.

A védelem azt is szeretné, hogy nyilvános tárgyaláson hallgassák meg a Fodor Zsolt és Horváth Anna közötti 2016. május 13-ai Karolina téri beszélgetésről készült hangfelvételt, egy hivatalos fordító jelenlétében. Az ügyvéd szakvéleményezést is kért az eredeti felvételről. Az már ugyanis az első fokon zajlott tárgyalásokon kiderült, hogy az ügyészek által perdöntőnek tekintett hanganyaggal gondok vannak. „Eltérések vannak a bíróság által kért hivatalos fordítás és az ügyészség fordítása között” – emlékeztetett Csoma Botond.

A védelem feltételezései szerint videofelvétel is készült Horváth Anna és Fodor Zsolt május 13-i beszélgetéséről, és ennek a megtekintését is kérték a szerdai fellebbviteli tárgyaláson. Ugyanakkor az ügyvédek szerint nyilvánosságra kellene hozni a Horváth Anna és Fodor Zsolt közötti összes olyan beszélgetést, amelyet a SRI lehallgatott.

A védelmet az is érdekli, hogyan működött a Horváth Anna elleni eljárás esetében a korrupcióellenes ügyészség (DNA) és a SRI közötti titkos megállapodás. „Amikor a hírszerzés tájékoztatta az ügyészséget arról, hogy bűncselekmény elkövetésének gyanúja merült fel, mellékelte a saját fordításával együtt a Karolina téren készült hangfelvételt. Ezt a fordítást senki sem látta, mert szintén titkosított. A titkosítás feloldásával kiderülne, hogy mi szerepelt a SRI eredeti átiratában” – mondta a képviselő.

Alapfokon két év és nyolc hónap letöltendő börtönre ítélte március 23-án Horváth Annát a kolozsvári táblabíróság. Kolozsvár volt alpolgármesterét befolyással való üzérkedéssel és pénzmosással, Fodor Zsolt kolozsvári üzletembert pedig befolyásvásárlással és pénzmosással vádolja a korrupcióellenes ügyészség (DNA). Az üzletembert két év és hat hónap felfüggesztett börtönre ítélték. A táblabíróság mellékbüntetésként két évre eltiltotta Horváth Annát a köztisztségek viselésétől, és elrendelte 20 ezer lej elkobzását a vádlottól.

A védelem azt is kérte, hogy hallgassanak ki újra tanúkat. Olyan kérdéseket lehetne ugyanis még feltenni nekik, amelyek relevánsak a per kimenetele szempontjából. A védelem új tanúk – például Emil Boc kolozsvári polgármester – kihallgatását is szükségesnek látja.

Csoma Botond pozitív fejleménynek tartja, hogy a bíró nem bírálta el helyben a bizonyítási indítványokat, hanem október 10-én közli a döntését. A következő tárgyalást november 7-re tűzte ki. „A védelem nyilván annak alapján fogja kidolgozni a követendő stratégiáját, hogy mit hagy jóvá október 10-én a bíróság a bizonyítási kérelmekből” – tájékoztatott a képviselő.

Kapcsolódók

Kimaradt?