Továbbra is válságos a gyermekvédelem helyzete az erdélyi megyékben

Akárcsak tavaly, idén is súlyos anyagi gondokkal küszködik a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság, és hasonló a helyzet a Kovászna, Maros, Bihar és Szatmár megyében is. Ha a kormány nem egészíti ki a költségvetésüket, az érintett intézmények alkalmazottai készek Bukarestben tüntetni.

Még mindig keresik a megoldást a már ismert és újra felmerülő pénzügyi problémákra. Az intézmény már több alkalommal felhívta a munkaügyi minisztérium figyelmét a gondokra, illetve megbeszéléseket is folytattak az ügy megoldása érdekében, de egyelőre nem történt előrelépés.

A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság koordinálja a megyében működő gyermekotthonokat, valamint a felnőttvédelmi-szolgáltatást nyújtó központok működését. Elekes Zoltán, az intézmény vezetője a Maszolnak kijelentette: „Még mindig kutatjuk a kormányzati utakat a probléma megoldására, de egyelőre nem szolgálhatunk jó hírekkel. A gyerekotthonok továbbra is működnek, viszont a legnagyobb fejtörést az alkalmazottak bérének kifizetése okozza”.

Az igazgató tájékoztatása szerint idei országos költségvetés közzétételekor már számítottak az anyagi problémákra, a hiány tehát nem érte meglepetésként a vezetőséget, viszont a megoldáshoz szükségesnek tartják az összefogást az ország más megyéivel.

Ezúttal a megyei önkormányzat – amelynek az alárendeltségébe tartozik a gyermekvédelmi igazgatóság – sem tudja kisegíteni az intézményt, ők is felhasználták forrásaikat, hiszen több beruházás is kivitelezés alatt van a megyében, és szintén az állami költségvetés-kiegészítését várják. Tavaly novemberben sikerült jobb belátásra bírni a kormányt, amikor kormányhatározattal fogadták el 36 megye gyermekvédelmi rendszerének költségvetés-kiegészítését összesen 239,88 millió lejjel. A Hargita megyei rendszer ebből tíz millió lejt kapott.

Elekes Zoltán elmondta, hogy folyamatosan dolgoznak az ügyön, hivatalos levelet küldtek a minisztériumnak, amelyben nyomatékosították elvárásaikat. Mint megtudtuk, a gyermekvédelmi igazgatóság jóval több szakembert, alkalmazottat foglalkoztat, mint a megye más intézményei, így nyilvánvalóan a finanszírozása is többe kerül.

A szolgáltatások megsínylik a pénzhiányt

A legnagyobb problémát az okozza, hogy a költségvetés 90 százalékát a 2015-ben, törvényben rögzített szabvány-költségekhez mérik, ezek azonban mára elavultak. A költségszintek aktualizálása még mindig várat magára, ha most ki is segíti a kormány az érintett intézményeket, jó esély van arra, hogy a probléma a jövőben újra felmerül.

A szociális és gyermekvédelmi igazgatóságnak jelen pillanatban összesen 18 millió lejre lenne szüksége, ahhoz, hogy az elmaradásaikat törleszteni tudják. Ahogy az intézmény vezetője korábban rámutatott, a szociális felügyelőség már több ízben is ellenőrzést tartott az intézmény alárendeltségébe tartozó elhelyező központokban, amelyek során kiderült: a szolgáltatások több szempontból sem felelnek meg a minőségi követelményeknek az anyagi hátrányokból adódó személyzethiány, valamint az elhelyező központok felszereltségének elmaradottsága miatt.

Gyorssegélyből dolgoznak Háromszéken

Hasonló a helyzet Kovászna, Hargita, Maros, Bihar és Szatmár megyében is. A háromszéki önkormányzat elnöke, Tamás Sándor korábban kijelentette, be kellene zárni a szociális és gyermekvédelmi rendszert, ha azonnal nem oldják meg a kiadások és fizetések finanszírozását, ezért Kovászna Megye Tanácsa a saját fizetésalapból 5,9 millió lejt irányított át az igazgatóságnak. Ez az összeg azonban csak október végéig biztosítja a rendszer működését.

A háromszéki tanácselnök bejelentette, hogy ha nem érkezik költségvetés-kiegészítés, szeptemberben Bukarestben fognak tüntetni a Kovászna, Hargita, Maros, Bihar és Szatmár megyei gyermekvédelmi rendszerben dolgozók. Az elmúlt években is voltak finanszírozási gondok, de azokat menet közben orvosolták, hiszen a kormány feladata, hogy biztosítsa a szükséges összegeket. "Idén viszont csak a politikával foglalkoztak Bukarestben, nem tettek eleget kötelességüknek, két hónapja csak ígérgetnek", mondta Tamás Sándor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?