Miért szabadulnak meg amerikaiak ezrei Nike-os cuccaiktól?

Futótűzként terjed az interneten az a kampány, amely arra készteti amerikaiak ezreit, hogy lángra lobbantsák, szétvágják, tönkretegyék azokat a cuccaikat, amelyeket rajta van a NIKE logó.  

„Higgy valamiben, még ha fel is kell áldoznod érte mindent – így hangzik a Nike új, jubileumi kampányának szlogenje, amelynek arcául egy amerikaifutballistát, Colin Kaepernicket választották. A hivatalos bejelentést még nem tették meg, a sportoló azonban már feltöltött egy erre utaló képet a Twitterre.

Mit kell tudni Colin Kaepernickról?

Kaepernick, aki korábban a profi amerikaifutball-ligában (NFL) szereplő San Francisco 49ers irányítója volt, a 2016-os szezonban tiltakozási hullámot indított az Egyesült Államokban a rasszizmus, a színes bőrűeket ért atrocitások és túlkapások ellen: ő volt az első, aki a futballmeccsek előtt elénekelt himnusz alatt letérdelt. 

A tiltakozások mindazonáltal megosztották az ország közvéleményét, és az NFL-es csapatok szurkolótáborait is. Az üggyel Donald Trump amerikai elnök is többször foglalkozott: a térdelő játékosokat és csapattagokat durva szavakkal (sons of bitches) illette, akik nem tisztelik a zászlót és a himnuszt. Azt is követelte a csapatok vezetőitől, hogy rúgják ki őket.

Ennek nyomán tavaly ősszel Roger Goodell, az NFL vezetője elrendelte, hogy a himnuszt minden játékosnak kötelező állva végighallgatnia. Idén májusban a profiliga klubtulajdonosai aztán arról határoztak, hogy a himnusz alatt állniuk kell a játékosoknak, illetve a liga alkalmazottainak, illetve választhatják azt is, hogy az öltözőben maradnak, de nem térdelhetnek le. Amennyiben játékos vagy klubalkalmazott megsérti a szabályt, akkor a klub bírságot kap. Ha ligaképviselő vét a himnuszra vonatkozó rendelkezés ellen, akkor az NFL fegyelmi eljárást indít vele szemben. A játékos-szakszervezet elöljárói akkor tiltakoztak a döntés ellen, mondván, annak meghozatala előtt nem konzultáltak velük.

Kaepernick a legutóbbi szezonban már nem játszott az NFL-ben, és éppen perli a szervezetet: szerinte a liga csapatainak tulajdonosai szándékosan törekednek arra, hogy aktivizmusa miatt ne kapjon szerződést. Hogy mindezek után a Nike mégis a korábbi irányítót választotta kampánya főszereplőjének, elég rizikós húzásnak tűnik, és nem is jellemző: ilyen nyilvánvalóan politikai és rendkívül megosztó kezdeményezés mellé ritkán áll ekkora márka.

Az első reakciók szerint érthető is ez: néhány órával az után, hogy Kaepernick posztolta a fotót, megjelentek az első videók a közösségi oldalakon arról, ahogy vásárlók Nike-termékeket égetnek, és a cég elleni bojkottra szólítanak fel.

Kimaradt?