Tamási Zsolt: nem tört meg a szülők lelkesedése a megpróbáltatások alatt

Tizennégy osztályra elegendő tanuló jelentkezett a marosvásárhelyi római katolikus gimnáziumba a beiratkozás első szakaszában – közölte portálunkkal Tamási Zsolt. A tanintézmény régi-új igazgatója elmondta, a tényleges átiratkozás a második szakaszban történik, akkor, amikor kézbe kapta a hivatalos kinevezését.

Hétfőn lezárult az újonnan megalapított marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnáziumba való beiratkozás első szakasza, a szándéknyilatkozatok iktatása. 328 diák jelentkezett, ami 14 osztályra elegendő – tájékoztatott Tamási Zsolt.

Ismertette: elemi tagozaton nullától negyedikig minden osztály fog indulni, gimnáziumban az ötödik, a hetedik és a nyolcadik osztály – hatodikba nem jelentkeztek elegen –, a líceumi osztályok esetében pedig egy tizedik (társadalomtudományi osztály), három tizenegyedik (teológia, természettudomány és társadalomtudomány) és két tizenkettedik (teológia és természettudomány) indul.

A létszám osztályonként változó, a legtöbben ötödik (31 diák) és hetedik (30 diák) osztályba jelentkeztek. Az iskolaigazgató kiemelte, még lehet jelentkezni az előkészítő és az első osztályba. „Megvan a szükséges létszám, de maradt annyi szabad hely, hogy ha van olyan, aki nem értesült idejében arról, hogy lehet ide jelentkezni, még jelezheti a szándékát” – fogalmazott.

Emlékeztetett: az osztályok minimális létszámát a tanügyi törvény szabályozza, elemi szinten 12 gyermekre, ötödiktől tizenkettedikig 15 tanulóra van legalább szükség. A katolikus gimnázium fentebb felsorolt osztályaiban mindenütt messze a minimális létszám felett van a jelentkezők száma, egyedül az előkészítő és az első osztályban haladták meg csak kevéssel a minimális létszámot, tudatta Tamási Zsolt.

A tényleges átiratkozásra a második szakaszban kerül sor, akkor, amikor Tamási Zsolt kézbe kapta az igazgatói kinevezését. „Ez akkor várható, amikor én igazgatói jogkörben járhatok el, és ideiglenes vagy végleges vezetőtanáccsal rendelkezünk. Mivel erről még pontos információ nincs a tanfelügyelőség részéről, ezért egyelőre nem tudom ennek az időpontját megmondani” – magyarázta, majd hozzátette: időben fogják jelezni, hogy ez mikor várható.

Tamási Zsoltot augusztus 20-án nevezte ki az újonnan megalapított marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium igazgatójává a Maros megyei tanfelügyelőség. Ő töltötte be a tanintézmény tavaly felszámolt elődjének igazgatói tisztségét is. A meghirdetett posztra egyedül Tamási Zsolt jelentkezett.

Hangsúlyozta, a tizedikeseknek különbözeti vizsgán kell részt venniük szeptember folyamán, mert amiatt, hogy tavaly nem indult kilencedik osztály a katolikus gimnáziumban, más tanintézménybe, más szakokra kerültek ezek a gyerekek. Időben értesítik az érintetteket arról, hogy mely tantárgyból mikor kell vizsgázni – tette hozzá.

A szülők bíztak abban, hogy a helyzet rendeződni fog

Tamási Zsolttól megkérdeztük azt is, hogy szerinte mivel magyarázható a marosvásárhelyi szülők hűsége, akik az iskola bizonytalan jogi helyzetének ellenére is kitartanak az intézmény mellett, és a felekezeti intézménybe íratják gyermekeiket.

„A szülők folyamatosan nagyon ragaszkodtak ehhez az iskolához. Indulásának pillanatától kezdve érezhető volt, hogy ide nagyon szívesen hozták a gyerekeket. Ez a lelkesedés nem tört meg az elmúlt időszak megpróbáltatásai alatt sem. Úgy gondolom, hogy ebben nagyon fontos szerepe volt annak, amit az iskola nyújtani tudott” – magyarázta. Tapasztalata szerint egyértelmű volt, hogy az, aki az iskola diákja volt, visszairatkozik. A szülők kitartottak, és bíztak abban, hogy a helyzet rendeződni fog. „Azt akarták, hogy ebben a szellemiségben folytatódó oktatás mellett kerüljön sor a gyermekük nevelésére” – magyarázta.

Tamási Zsolt régi-új igazgató kinevezését a líceum élére a katolikus egyház is támogatta. Elmondta, ez a bizalom  folyamatosan jelen volt az iskola elindulásától kezdődően. Felidézte, akkor, amikor a DNA vizsgálódni kezdett, nagyon sok állásfoglalás jelent meg a katolikus egyház részéről, amiben bizalmukat fejezték ki, hogy ez az egész csak egy megpróbáltatás, és azt kívánták neki, hogy ebből megerősödve kerüljön ki. „Sosem éreztem, hogy valaki megkérdőjelezte volna az ügyben az én szerepemet” – mondta Tamási.   

Az ellene zajló per jelenlegi állásáról megtudtuk: addig, amíg a bíróság nem indokolja meg, hogy miért nyilvánította semmisnek a vádirat egy részét az év végén, a pere „lóg a levegőben”. Ismert, hogy a perfelvételi szakaszban szeptemberben eltörölték a hatósági felügyelet alá helyezését, majd decemberben semmisnek nyilvánították a vádirat egy részét. Ez utóbbira indoklás azóta még nem született, ezért a per nem is zajlik, de nem is zárult le, magyarázta.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2016 októberében kezdte vizsgálni a Római Katolikus Gimnázium 2014-es létrehozásának körülményeit, és 2017 szeptemberében emelt vádat ez ügyben többek között Tamási Zsolt volt iskolaigazgató ellen. A DNA azt kifogásolta, hogy annak ellenére járult hozzá a líceum működéséhez, hogy tudta, az intézmény nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel.

Kapcsolódók

Kimaradt?