Marosvásárhelyi iskolaügy: diszkriminatív a miniszteri rendelet a PMP politikusa szerint

Még az őszi parlamenti ülésszak kezdete előtt megtámadja a közigazgatási-, illetve az alkotmánybíróságon a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnáziumot jogi személyiséggel felruházó miniszteri rendeletet a Népi Mozgalom Párt (PMP) – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Marius Pașcan, az alakulat Maros megyei képviselője.

A PMP ügyvezető elnöke már korábban jelezte Facebook-oldalán, hogy perre viszi a marosvásárhelyi katolikus iskola újraalapítását szabályozó oktatási miniszteri rendeletet.

Marius Pașcan szerint a miniszteri rendelet olyan előírásokat tartalmaz, amelyek a román többségi társadalmat diszkriminálják. Mint mondta, a dokumentum értelmében szülők, diákok, egyházak kérésére is létrejöhet miniszteri rendelettel egy kisebbségi, illetve felekezeti tanintézmény, amennyiben a helyi hatóságok úttörőiben elakad a procedúra. A képviselő szerint ez a román többséget diszkriminálja és ebből kifolyólag alkotmányellenes – derül ki az Erdélyi Magyar Televízió híradójából.

„Ez egy abszurd oktatási miniszteri rendelet, mi több, aberráció és egyben alkotmányellenes arra kötelezni egy helyi tanácsot, amelynek hatáskörébe tartozik az iskolahálózat megszabása, hogy kötelező módon tartsa be a miniszteri rendeletet. Sem a helyi tanács, sem pedig más helyi közigazgatási hatóság nem kötelezhető arra, hogy alárendelje magát egy miniszteri rendeletnek. Lám, még egy törvénytelenség. Senkinek nem lenne hozzáfűznivalója, ha betartanák a törvényeket” – fogalmazott a PMP-s képviselő.

A képviselő arra az előírásra utalt, amely rögzíti, hogy az új iskolát Marosvásárhely önkormányzatának alanyi jogon be kell illesztenie az iskolahálózatba. Marius Pașcan ugyanakkor elmondta: még a parlamenti ülésszak előtt perre viszi az iskolaügyet.

(Címlapfotó forrása: Marius Pașcan Facebook-oldala)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?