A PMP megtámadja a katolikus gimnázium újraalapításáról szóló rendeletet

A Népi Mozgalom Párt (PMP) megtámadja a közigazgatási bíróságon a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Líceum újraalapításáról szóló oktatási miniszteri rendeletet - jelentette be pénteken az alakulat ügyvezető elnöke, Marius Paşcan.

A képviselő úgy véli, a szaktárca alkotmányellenes módon és a helyi önkormányzat hatáskörének elbitorlásával alapította újra a katolikus iskolát, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy a parlament által elfogadott hasonló tartalmú törvényt korábban alaptörvénybe ütközőnek ítélte az alkotmánybíróság.

"A Népi Mozgalom Párt mindent megtesz azért, hogy mielőbb megtámadja a rendeletet a közigazgatási bíróságon, és kész ismét Románia Alkotmánybírósága elé vinni az ügyet" - olvasható Paşcan pénteki közleményében.

A PMP-képviselő szerint a rendelet hátterében Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök áll, aki az RMDSZ és Orbán Viktor magyar miniszterelnök nyomására ezt a "gyors megoldást" találta az iskola körül kialakult helyzetre.

Paşcannak meggyőződése, hogy a miniszteri rendelet alkotmányellenes, sérti a hatalmi ágak szétválasztásának és egyensúlyának elvét, a helyi autonómia és a decentralizáció elvét, továbbá a diszkriminációmentesség és az állampolgárok egyenjogúságának elvét.

Kapcsolódók

Kimaradt?