Felelősségre vonják a háromszéki érettségizőket lepontozó pedagógusokat

A tanügyminisztérium vizsgálatot és fegyelmi eljárást indít azon pedagógusok ellen, akik lepontozták az idén érettségiző diákok dolgozatait, tájékoztatta portálunkat Benkő Erika.

Mint arról beszámoltunk, a háromszéki RMDSZ-es képviselő júliusban azt követően fordult beadvánnyal az oktatási minisztériumhoz, hogy több szülő és pedagógus is jelezte, hogy Kovászna megyében nagyon sok megóvott román nyelv és irodalom érettségi dolgozat esetében jelentős  – 2-3 jegynyi – eltérések voltak az eredetileg kapott és a fellebbezés utáni jegyek között. Volt eset Sepsiszentgyörgyön, amikor egy diák első alkalommal 3.80-at kapott, majd a megóvás és újrajavítás után 6.95-öt, hívta fel a figyelmet a sepsiszentgyörgyi politikus.

Benkő Erika beadványára a napokban válaszolt Valentin Popa tanügyminiszter, aki rámutatott, hogy a 2010. évi 4799. számú miniszteri rendelet értelmében az első, valamint az újrajavítás utáni román érettségi jegyek közötti 1,50 pontnál nagyobb eltérések esetén a tanfelügyelőségek kivizsgálják a helyzetet és fegyelmi eljárást indítanak a vétkes javítótanárok ellen. Ezen felül országszinten is kivizsgálást indít, és felelősségre vonja a tanügyminisztérium azokat a pedagógusokat, akik az idei román érettségin nem megfelelően osztályoztak.

A tanügyminiszter válaszlevelében arra is rámutatott, hogy az Országos Érettségi Vizsgabizottság figyelembe vette a Kovászna megyei iskolahálózat specifikus jellegét, és ennek megfelelően döntött úgy, hogy Maros, illetve Szilágy megyében javítsák az érettségi dolgozatokat, ahol szintén vannak román és magyar tannyelvű iskolák is. A javítóbizottságok összetételének megállapítását követően a körzeti javító központ elnöke köteles a bizottság összes tagjától írott nyilatkozatot kérni, amelyben a javítótanárok vállalják a felelősséget a jogszabályok betartásáért, és amelyben elismerik, hogy bármilyen kihágás szankciót von maga után.

Benkő Erika kifejtette: az a céljuk, hogy megakadályozzák az ideihez hasonló visszaéléseket a magyar diákokkal szemben. Az érettségi vizsga ugyanis diákok ezreinek életét határozza meg, nem mindegy, milyen értékelést kapnak, így elfogadhatatlan, hogy 1, 2, de akár 4 jeggyel is alacsonyabb értékelést kapjon valaki tanári mulasztás miatt. Ezért azt is kérte a tárcavezetőtől, hogy a román dolgozatok javításakor magyar anyanyelvű tanár is legyen a javító bizottság tagjai között, tekintettel arra, hogy a magyar diákoknak nem anyanyelvük a román, és ez a tanárok elmondása szerint azonnal észrevehető a dolgozatok javításakor.

Benkő Erika a tanügyminiszternek írt levelében azt is kérte, hogy mielőbb alkalmazzák a tanügyi törvény azon előírását, hogy a román nyelvet a jobb elsajátítás érdekében differenciált módon tanítsák és ez vonatkozzon ez az érettségire is. Válaszában Valentin Popa tárcavezető arról biztosította a sepsiszentgyörgyi képviselőt, hogy a román nyelv gimnáziumban való tanítására vonatkozó speciális tanterveket fokozatosan bevezetik a gyakorlatba a 2017-2018-as tanévtől kezdődően. Ezeknek megfelelően, amint a líceumi oktatásra vonatkozó új kerettanterveket jóváhagyják, a líceumi osztályok számára is specifikus tantervet dolgoznak ki a román nyelv és irodalom tanítására.

Kapcsolódók

Kimaradt?